:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Jun 06, 2023   12:00

0

79

Ukrajinski tim u Hagu nazvao Rusiju terorističkom državom

Na saslušanju u slučaju koji se pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija vodi protiv zvanične Moskve zbog pružanja podrške proruskim separatistima okrivljenim za pad malezijskog aviona na letu MH17 2014. godine, Ukrajina je Rusiju nazvala ,,terorističkom državom".

Prvi put od početka sukoba u Ukrajini, u Međunarodnom sudu pravde  u Hagu, prvi put našli licem u lice pravni zastupnici Ukrajine i Rusije, prenosi Rojters.

Zvanični Kijev i zvanična Moskva poslali su u Međunarodni sud pravde svoje pravne timove sa više desetina advokata.

Sudsko veće sačinjeno od 16 sudija Međunarodnog suda pravde počelo je saslušanje tima Ukrajine, koji tvrdi da je Moskva prekršila sporazum UN o borbi protiv terorizma i da je, suprotno odredbama tog akta, opremala i finansirala proruske snage koje su međunarodni istražitelji optužili za obaranje putničkog mlaznjaka iznad istočne Ukrajine i pogibiju svih 298 putnika i članova posade.

Ukrajina je takođe zatražila od MSP da naloži Rusiji da prekine da sprovodi navodnu diskriminaciju krimsko-tatarske etničke grupe na poluostrvu Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Visoko rangirani ukrajinski diplomata Anton Korinevič je u uvodnom obraćanju prokomentarisao današnje razaranje brane akumulacije hidroelektrane Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine i optužio Rusiju da stoji iza podmetnute eksplozije, iako pojedini ruski zvaničnici tvrde da je brana uništena ukrajinskim granatama.

,,Rusija ne može da nas pobedi na bojnom polju i zato cilja civilnu infrastrukturu pokušavajući da nas primora na potčinjavanje", rekao je Korinevič na današnjem saslušanju.Prema njegovim rečima, akcije Rusije su akcije terorističke države.

Izvor: T a n j u g ; foto:Profimedia

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva