:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 20, 2015   12:05

0

133

Ukupno 107 amandmana na Tamarin i Zakon o oružju

Od ukupnog broja, 93 amandmana se odnosi na Predlog zakona o oružju i municiji, a 14 na "Tamarin zakon".

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije podržali su usvajanje takozvanog "Tamarinog zakona", koji treba da poveća bezbednost građana i objekata kada je reč o zaštiti od požara i tako spreči da se ponovi stradanje mladih.

Podršku Predlogu zakona o oružju i municiji, o kome se takođe raspravljalo, opozicija je uslovila usvajanjem njihovih amandmana.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je, obrazlažući te zakonske predloge, da ne postoji precizna evidencija o ilegalnom oružju navodeći da postoji samo procena da ima između 200.000 i 900.000 komada nelegalnog oružja.

Stefanović je dodao da će Predlog zakona o oružju i municiji omogućiti efikasna kontrola posedovanja i prometa oružja i tako sprečiti zloupotreba i poboljšati bezbednost građana Srbije.

Taj zakonski predlog, usklađen sa direktivama EU, predviđa pooštravanje uslova za posedovanje oružja i uvođenje dva nova uslova za posedovanje oružja - procena zdravstvene sposobnosti i opravdan razlog za nabavku oružja.

Predloženi zakon bi trebalo da omogući efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oružja, a legalnim i savesnim vlasnicima oružja da omogući da ga nesmetano poseduju i koriste u zakonom dozvoljene svrhe - lova, sporta, kolekcionarstva i samoodbrane.

Izmenama Zakona o zaštiti od požara treba da se uspostavi efikasnija kontrola u oblasti bezbednosti objekata, prvenstveno onih u kojima se obavljaju ugostiteljske delatnosti, ali i onih u kojima se okuplja veći broj ljudi, što podrazumeva objekte iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture, fizičke kulture, zdravstvene zaštite…

Jedna od značajnijih izmena predstavlja prenošenje obaveza za pribavljanje saglasnosti o sprovedenim merama zaštite od požara sa organa uprave nadležnog za izdavanje upotrebne dozvole na investitora, odnosno vlasnika objekta.

Potreba za izmenom inicirana je nakon analize postojećeg zakona, sugestija i predloga koji su dostavili roditelji nastradalih u aprilu 2012. godine u požaru u novosadskoj diskoteci "Kontrast", među kojima je i Tamara Miladinović, po kojoj je zakona kolokvijalno i nazvan.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva