:

:

TV Most

Foto: Stefan Kojić

clock

Septembar 17, 2021   12:32

0

127

Ulaganje u ekomobilnost jedna od ključnih zadataka Vlade

Ekomobilnost je jedan od načina da se borimo za čistiji vazduh i jedna od temeljnih tačaka Zelene agende Vlade Srbije, izjavila je danas na otvaranju dvodnevne manifestacije "Ekomobilnost" ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

"Mi smo na početku, ali je ekomobilnost jedana od temeljnih tačaka Zelene agende. Vlada je pokazala da želi da brine o aerozagađenju i to ne samo kroz subvencije građanima od 120 miliona dinara za kupovinu ekovozila. Bilo je mnogo skepse, ali kada smo sakupili 300 zahteva, videli smo da je naša ideja dobra i zato smo obezbedili još sredstava za tu namenu", istakla je Vujovićeva učestvujući na panelu o uticaju vozila na životnu sredinu.

Ona je precizirala da je ministarstvo zbog interesovanja građana obezbedilo još 10 miliona dinara za podršku kupovini hibridnih i elektriličnih vozila i obećala da će i sledeće godine ona biti subvencionisana.

"Prošle godine je potrošeno svega 30 odsto sredstava za pomoći pri kupovini hibridnih i elektro vozila, a ove godine su sva sredstva bila potrošena već početkom trećeg kvartala. Zato smo obezbedili još 10 miliona, a nadam se da će sledeće godine biti više novca za tu namenu nego ove uz ubrzavanje procedure dobijanja tih sredstava", rekla je ministarka.

Vujovićeva je iznela podatak da je saobraćaj drugi po veličini zagađivač azotnim oksidima i zahvalila uvoznicima ekoloških vozila što pomažu promovisanje zaštite životne sredine.

Ministarka ekologije je rekla da sada lokalne samouorave treba da planiraju svoje potrebe za infrastrukturom koja će podržati ekomobilnost.

Predstavnica Delta auta Aleksandra Ðurđević ocenila je da je subvencionisanje vrlo pozitivan prvi korak, a da sada treba mnogo da se radi na izgradnji infrastrukture.

"Veliki problem zagađenja je masovni uvoz vozila starijih od 10 godina. Po tome smo na začelju Evrope, jer je prošle godine uvezeno preko 130.000 vozila sa evro 3 motorima, što znači da kod nas završavaju vozila kojih se drugi oslobađaju" naglasila je Ðurđevićeva.

Ona je upozorila da će do 2030. godine proizvođači potpuno preći na električna vozila i izrazila nadu da će se uz pomoć države stvoriti ambijent da se promoviše taj novi koncept mobilnosti.

Ministarka Vujović je ocenila da je za rešavanje problema vozila s evro 3 motorima potrebno vreme i da će o tome morati da se pita struka.

Predstavnik Tojote Robert Lukić rekao je da ta marka u Srbiji godišnje proda više odeko 2.000 vozila, od čega je nekoliko stotina hibridnih.

"Subvencije pomažu, jer 60 odsto njih kupuju zato što zaista to žele, a ostali prelome zbog subvencije", rekao je Lukić.

On je skrenuo pažnju na to da bi ukoliko bi sada zamenili vozni park u Evropi električnim vozilima trebalo obezbediti dva puta više struje.

"Treba da se dogovorimo s državom kako da pojednostavimo procedure uvoza vozila kako bi se olakšala kupovina", predložio je Lukić.

Direktorka kompanije Enel koja proizvodi baterije Olivera Zlatić skrenula je pažnju na nedostatak punjača za elektrovozila i Srbiji.

Ona smatra da bi benzinske pumpe, hoteli i restorani trebalo da prepoznau svoj interes u postavljanju punjača čime bi privukli goste iz inostranstva.

Izvor: Танјуг

Irena Vujović"Ekomobilnost"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva