:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 21, 2020   14:54

0

112

UN multilateralni teren za rešavanje međunarodnih pitanja

Ujedinjene nacije su multilateralni teren za rešavanja svih međunarodnih pitanja i pitanja međunarodne bezbednosti, a multilateralizam je bitan za uspostavljanje pravila koja će svi poštovati kako bi se izbegli sukobi, ocenjeno je danas na prvoj sesiji u okviru skupa „Multilateralizam i međunarodna bezbednost“.

 

Na skupu koji se održava povodom obeležavanja 75. godišnjice osnivanja Ujedinjenih nacija, ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni istakao je da je Francuska mnogo i pre 1945. godine bila na „prvim linijama fronta“ da se multilateralizam formira kao poredak koji će imati pravila koja će svi poštovati.
Kako je naveo, razlozi za to su u istoriji Francuske, geografskom položaju i poukama iz prošlosti. „Francuska je ratovala sa svakom zemljom članicom EU, osim sa Danskom, i to je jedna od lekcija iz prošlosti. Nekada se rat dobije, nekada izgubi, ali pouka je da se uvek gubi iz sukoba“, kazao je ambasador Falkoni.
Ističe da izazovi i sukobi dolaze iz unilateralizma i da je to još jedan od razloga zašto je multilateralizam bitan za mir i stabilnost.
Kako kaže, Francuska se zalaže i za unapređenje Saveta bezbednosti UN, promovišući kulturu dijaloga, veću inkluzivnost u sadašnji sistem multilateralizma i u tom smislu navodi da bi i afričke zemlje mogle da dobiju status članica Saveta bezbednosti UN.
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da su ruski principi, kao jedne od zemalja koja je stalna članica Saveta bezbednosti, da se sve povelje UN poštuju.
Kako kaže, svet se trenutno suočava sa teškom situacijom, izazvanom nestašicom, stalnim krizama, kriznim žarištima, što je izazvano, smatra, borbom za prevlašću nekoliko država. „Ta borba i sukob je temelj teške situacije u kojoj se međunarodna zajednica nalazi“, kazao je Bocan-Harčenko.
Ističe da UN ostaje multilateralni teren za rešavanje svih međunarodnih pitanja, pitanja međunarodne bezbednosti, ekonomije, ljudskih prava i dodaje da ne postoji nijedna oblast koja nije uključena.
Kada je u pitanju reforma Saveta bezbednosti, ruski ambasador kaže da se svet razvio, situacija se menja, pa tako i svaka međunarodna institucija mora da se menja uz raspravu i saglasnost članica.
„Mi smo ubeđeni da je institucija Saveta bezbednosti UN ključna i neophodna. U njoj se rešavaju poteškoće i s obzirom da se sada stvaraju i novi centri međunarodne aktivnosti, zalažemo se za promene“, kazao je Bocan-Harčenko i u tom smislu naveo da je saglasan sa Falkonijem kada su u pitanju afričke zemlje.
On je govorio i o pravu veta koji imaju stalne članice Saveta bezbednosti UN i istakao da prema njegovom mišljenju to pravo daje mogućnost za prava rešenja i očuvanja mira.
Pre svega je neophodno razmišljati na taj način, to jeste prednost nekih zemalja, ali i velika odgovornost, kazao je ruski ambasador i navodeći primer NATO bombardovanja SR Jugoslavije, ističe da sva rešenja koja su imale negativne posledice bila doneta izvan Saveta bezbednosti.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da multilateralizam postoji i dalje da bi omogućio jednake šanse za sve države, ravnopravnost.
Kako kaže, o krizi multilateralizma vode se debate u protekle dve decenije. „Živimo u jednom multipolarnom svetu, a bez multilateralizma, postoji veliko iskušenje kako pronaći pravila za sve. Ako nemamo multilateralizam, svako će raditi kako misli da treba i dolaziće do neslaganja“, kazao je Fabrici.
Navodi i da je Evropska unija multilateralna sama po sebi, a da je Ujedinjenim nacijama potrebna podrška da budu što jača institucija. „Za to više treba da uradimo kao EU. Naša uloga je da jačamo UN“, kaže Fabrici.
Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib, koji je govorio na drugoj sesiji skupa, kazao je da je Nemačka više nego ikada posvećena Ujedinjenim nacijama.
Naveo je da je njegova zemlja bila izazivač katastrofe Drugog svetskog rata i da je odgovorna za Holokaust, što je prethodilo osnivanju Ujedinjenih nacija i istakao da su tada u Nemačkoj izvukli pouku i stav da nikada više zločini protiv čovečnosti ne smeju biti podstaknuti na njihovom tlu.
„UN promovišu mir i ljudsko dostajanstvo, na temelju multilateralizma“, kazao je Šib i dodao da 75 godina nakon osnivanja ta organizacija ima rezultate u napretku i sprečavanju globalnih sukoba.
Istakao je da je UN mnogo više od Saveta bezbednosti i naveo da je potrebno da stalne članice SB budu svesne toga. „SB mora ostati kredibilan i delotvoran. Neophodna je reforma. Većina članica UN slaže se sa reformom, ali postoje neslaganja kako bi trebalo da izgleda. Neophodno je da se postaramo da SB zadrži i ojača legitimitet“, naveo je Šib.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva