:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2022   11:15

0

111

UN: Najmanje 102 civila ubijena, 304 ranjena

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da su najmanje 102 civila u Ukrajini ubijena otkako je Rusija pokrenula vojnu intervenciju u Ukrajini, dok su još 304 ranjena, kao i da se strahuje da je stvaran broj "znatno veći".

 

"Većina ovih civila ubijena je eksplozivnim napravama širokog dejstva, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višenamenskih raketnih sistema, kao i u vazdušnim napadima. Prave brojke su, bojim se, znatno više," rekla je Bašele u obraćanju na otvaranju sednice Saveta za ljudska prava u Ženevi, prenosi Rojters.

Ona je rekla da je oko 422.000 Ukrajinaca napustilo zemlju, a da su mnogi od njih raseljeni unutar zemlje.

Predstavnica Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) Frančeska Boneli upozorila je danas da se može očekivati i do četiri miliona izbeglih koji traže bezbednost u drugim zemljama.

Boneli je za RTS rekla da je u ovom trenutku više od 420.000 izbeglica prešlo granicu, a da je 160.000 interno raseljeno unutar Ukrajine.

"Taj broj se stalno menja. Situacija je srceparajuća. Imamo ogromne redove na svim granicama sa svim susednim zemljama i tu smo da pomognemo vladama da prihvate izbeglice", rekla je predstavnica UNHCR u Srbiji.

Dodaje da Ukrajinci u susedne zemlje uglavnom dolaze vozom, automobilima, ali i pešice. Uglavnom su to žene, deca i stariji.

"Izbeglice se smeštaju u sve moguće objekte - škole, opštinske zgrade, barake. UNHCR je pomogao sa šatorima, obezbedio humanitarnu pomoć poput ćebadi, hrane i pomažemo u zaštiti", kaže Boneli.

Izvor: T a n j u g

UNHCRUNUkrajinaizbeglice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva