:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2020   22:49

0

21

UN: Oko 300 civila poginulo u udarima sirijskih snaga

Oko 300 civila je stradalo kada su u vazdušnim napadima sirijskih vladinih snaga pogođene bolnice i izbeglički kampovi na severozapadu zemlje, saopštile su Ujedinjene nacije.

UN su navele da blizu milion civila, većinom žena i dece, beži ka granici sa Turskom, u teškim zimskim uslovima, kako bi pobegli od ofanzive vladinih snaga na poslednja uporišta pobunjenika u provincijama Idlib i Alepo.

"Civili koji beže od borbi stešnjeni su na područjima na kojima nema bezbednih skloništa, a njihov broj se iz časa u čas povećava. Oni su i dalje izloženi bombardovanju i jednostavno nemaju kuda da odu", izjavila je visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bačelet.

Sirijski i ruski vojni avioni, prema rečima očevidaca, nastavili su napade na grad Darat Iza, dan nakon što su u njihovim napadima teško oštećene dve bolnice.

Istovremeno, u Moskvi je danas održana druga runda razgovora sa Turskom o situaciji u Idlibu, nakon kojeg je turska strana najavila da će rasporediti još snaga u tom regionu.

Zvanična Ankara je saopštila da nije zadovoljna razgovorima o Idlibu, gde je u ofanzivi sirijskih snaga koje podržava Rusija poginulo nekoliko turskih vojnika.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je nakon sastanka saopštilo da obe strane ostaju posvećene postojećim sporazumima, ali nije spomenulo zahtev Turske da se sirijske vladine snage povuku iz regiona.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva