:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Mart 30, 2022   8:07

0

92

UN: Više od 10 miliona izbeglih i raseljenih u Ukrajini

Više od 10 miliona Ukrajinaca, uključujući više od polovine dece u Ukrajini, napustilo je svoje domove od početka sukoba u toj zemlji, izjavila je predstavnica Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja, obraćajući se Savetu bezbednosti UN.

Kako je rekla zamenica koordinatora UN za humanitarna pitanja Džojs Msuja, od toga, 6,5 miliona je interno raseljeno, a 3,9 miliona je prešlo granice u susedne zemlje, prenosi Si-En-En.

Poručila je da se humanitarna pomoć povećava svakim danom i da je sada više od 1.230 pripadnika UN u zemlji, kao i da radi sa više od 100 humanitarnih organizacija širom Ukrajine.

Rekla je da je prvi konvoj UN stigao u grad Sumi 18. marta i isporučio, između ostalog, 130 tona medicinskog materijala, vode, gotovih jela i konzervirane hrane za 35.000 ljudi.

U Mariupolju bi moglo da bude na hiljade civilnih žrtava

Šefica misije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ukrajini Matilda Bogner izjavila je da bi u Mariupolju moglo da bude na hiljade civilnih žrtava od početka bombardovanja tog grada.

Ona je za Rojters u utorak rekla da misija nema preciznu procenu, ali da radi na prikupljanju više informacija.

Kancelarija UN za ljudska prava potvrdila je da je 1.179 civila ubijeno i 1.860 ranjeno širom Ukrajine od početka sukoba u toj zemlji.

Bogner je prošle nedelje na brifingu rekla da su posmatrači UN dobili više informacija o masovnim grobnicama u Mariupolju, uključujući i onu u kojoj se činilo da se nalazi 200 tela.

"Što se tiče masovnih grobnica, zapravo smo sada odlučili da to nazovemo improvizovanim grobnicama", kazala je ona.

Gotovo 5.000 ljudi, uključujući oko 210 dece, ubijeno je u Mariupolju otkako su ga ruske snage opkolile pre mesec dana, rekao je u ponedeljak portparol gradonačelnika Vadima Bojčenka.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, 90 odsto zgrada u Mariupolju je oštećeno, a 40 odsto uništeno, uključujući bolnice, škole, vrtiće i fabrike.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaizbegliceUN

Aktuelno

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva