:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 24, 2022   15:29

0

46

UNHCR: Tone humanitarne pomoći poslate u Avganistan

Agencije Ujedinjenih nacija hitno su poslale tone humanitarne pomoći u Avganistan, gde se ove nedelje dogodio zemljotres u kom je poginulo 1.036 ljudi, a očekuje se da će broj nastradalih biti i veći, saopštila je danas portparolka UN-a Šabija Mantu na konferenciji za medije u Ženevi.

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) poslala je 600 šatora i 1.200 solarnih lampi, kao i kućne potrepštine za oko 4.200 preživelih, dodala je Mantu, navodi Rojters.

UNHCR je rasporedio osoblje koje će organizovati skloništa za ljude koji su ostali bez krova nad glavom i uspostaviti uslove za prevoz pomoći iz Kabula, navela je Mantu, dodajući da postoji i ozbiljan rizik od bolesti koje se prenose vodom, prenosi Rojters.

Mohamed Ajoja, predstavnik UNICEF-a u Avganistanu, istakao je da je u zemljotresu uništeno ili oštećeno nekoliko hiljada domova.

„Deca i adolescenti su izuzetno ranjivi i izloženi su riziku da budu razdvojeni od porodice i da dožive emocionalni i psihički stres, zlostavljanje, eksploataciju i druge oblike nasilja“, naveo je Ajoja, prenosi Rojters.

Zemljotres jačine 6,1 stepen Rihterove skale dogodio se u sredu rano ujutru na oko 160 kilometara jugoistočno od Kabula u planinama prošaranim malim naseljima u blizini granice sa Pakistanom.

Loše komunikacije i nedostatak odgovarajućih puteva ometaju pružanje pomoći u zemlji koja se već bori sa humanitarnom krizom koja se pogoršala otkako su talibani preuzeli vlast avgusta prošle godine, navodi britanska agencija i dodaje da su vlasti prekinule potragu za preživelima.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva