:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 23, 2020   9:54

0

121

UNICEF: Dogodine distribucija oko 2 milijarde doza vakcine

Svetski lideri obećali su da će obezbediti fer distribuciju nove anti-kovid vakcine, ali sledeće godine svakako predstoji operacija ogromnih razmera - distribucija oko 2 milijarde doza vakcina, saopšteno je danas iz UNICEF-a.

 

Ova organizacija je uspostavila saradnju sa 350 avioprevoznika i brojnim transportnim kompanijama kako bi se vakcine i oko milijardu špriceva dostavili siromašnim zemljama kao što su Burundi, Avganistan i Jemen u okviru KOVAKS, plana svetske raspodele vakcina na kojem UNICEF radi sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), preneo je Rojters.
Plan KOVAKS kojim ko-rukovode GAVI, grupa za vakcine, SZO i Koalicija za epidemijsku pripravnost i inovacije, osmišljen je s ciljem da se vlade širom sveta obeshrabre i odustanu od skladištenja zaliha anti-kovid vakcina.
Na samitu G-20 proteklog vikenda lideri 20 najrazvijenijih zemalja sveta založili su se za fer distribuciju i vakcine protiv kovida-19, i testova, i drugih lekova za tretman kovid pacijenata po najsiromašnijim zemljama.
Distribucija vakcina nije bila fer ni pre ove pandemije pa je oko 20 miliona novorođenčadi ostalo uskraćeno za vakcinacije koje su mogle da spreče teška oboljenja, invaliditet ili smrt.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva