:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2020   19:27

0

135

Univerzitet u Beogradu obeležio Dan zadužbinara i dodelio nagrade u njihovu čast

Univerzitet u Beogradu obeležio je Dan zadužbinara, kojim odaje priznanje ljudima čiji je doprinos razvoju ove visokoškolske ustanove nemerljiv. Njihovom željom, Univerzitet nagrađuje najbolje studente i radove akademaca i profesora.

Plaketa "Luka Ćelović Trebinjac"  dodeljena je posthumno Ljubici i Nikoli Dragićeviću, koji su 8. jula 1993. godine uplatom od 25.000 nemačkih maraka osnovali Fondaciju "Ljubica Vojteh Dragićević i Nikola Dragićević" koja nagrađuje najboljeg diplomiranog studenta farmacije i ekonomije Univerziteta u Beogradu.

Za doprinos aktivnostima na obnovi i održanju ideje zadužbinarstva na Univerzitetu, zahvalnice su ove godine dodeljene dr Marici Šuput, penzionisanoj profesorki Filozofskog fakulteta, dr Živanu Lazoviću, profesoru Filozofskog fakulteta i, posthumno, dr Tanji Popović, profesorski Filološkog fakulteta.

Dodeljene su i Nagrade Veselina Lučića za najbolje naučno i književno delo nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu, Nagrada Zadužbine Đoke Vlajkovića mladim naučnim radnicima, stipendije, novčane nagrade, kao i materijalne pomoći studentima za školsku 2019/2020. godinu.

Ove godine Univerzitet u Beogradu osniva još jednu zadužbinu. Dr Aleksandar Koturović svoju nepokretnu imovinu testamentom je zaveštao Univerzitetu, na kome se školovao i gde je kao saradnik Instituta "Vinča" ostvario značajne stručne i naučne rezultate.

Zadužbina, koja će nositi njegovo ime, nagrađivaće studenta za najbolji master rad iz oblasti elektronike na Katedri za elektroniku Elektrotehničkog fakulteta.

Nemerljive zasluge zadužbinara za razvoj beogradskog univerziteta

Između dva svetska rata, sa imovinom procenjenom na milijardu tadašnjih dolara, Univerzitet u Beogradu bio je među tri najbogatija univerziteta u Evropi.

Zadužbine Univerziteta u Beogradu, njih 77, izgubile su imovinu pedesetih godina prošlog veka nacionalizacijom i počele su da se gase. Za sada je obnovljen rad 11 zadužbina i tri fonda. Zato Univerzitet i dalje ulaže napore i apeluje da se poštuje volja zadužbinara.

Kapetan Miša Anastasijević svome otečestvu ostavio je zdanje u kojem je danas Rektorat, kraljica Natalija dva rudnika zlata i deset hektara šume, Luka Ćelović Trebinjac zaveštao je Univerzitetu u Beogradu sav svoj imetak za pomoć i školovanje studenata.

Zasluge zadužbinara za razvoj univerziteta su nemerljive, podsećaju profesori. Aktivne zadužbine uspešno posluju.

Prihodima ostvarenim izdavanjem prostora i zakupom koji se dobija od stanara iz tih fondova se finanisraju nagrade i stipendije za najbolje i najuspešnije studente.

Akademci kažu i da ih stipendije obavezuju da saznaju nešto više o zadužbinarima čije stipendije dobijaju.

Za početak, u zgradi Rektorata mogu, da se vide i portret Luke Ćelovića Trebijca i Kapetana Miše, a u Narodnom muzeju slike iz zbirke Joce Vujića, među kojima je najpoznatija Devojka u plavom Đure Jakšića, kao i tri numizmatičke zbirke.

Izvor: RTS

Univerzitet u Beograduzadužbinari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva