:

:

TV Most

clock

Oktobar 31, 2019   21:05

0

355

UNMIK: Nezakonito hapšenje i prebijanje službenika UN na Kosovu (video)

Šef UNMIK-a Zahir Tanin na sednici Saveta bezbednosti UN optužio kosovske vlasti za prebijanje i nezakonito hapšenje dvojice službenika misije UN na Kosovu. Stavove Srbije predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Dačić je oštro osudio poslednje aktivnosti Prištine, poput upada jedinica Rosu na sever Kosova, hapšenja Srba, prebrojavanje glasova iz centralne Srbije u belim zaštitnim odelima.Sednici prisustvuje i kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku.

Šef Unmika Zahir Tanin je na početku sednice predstavio izveštaj i ukazao na slučaj prebijanja dvojice pripadnica Unmika od strane kosovske policije.

Tanin je žestoko je optužio kosovske vlasti sa seriju protivpravnih poteza u vezi sa hapšenjem i prebijanjem dvojice službenika misije UN na Kosovu.

Tanin je rekao da, prema rezultatima interne istrage UN, dvojica službenika nisu povezaanaa sa bilo kakvim kriminalnim delima, kao i da ih je kosovska policija uhapsila pošto ssu se jasno identifikovali kao službenici UNMIK-a.

"Takođe, imamo dokaze o prekomernoj upotrebi sile", rekao je šef UNMIK-a, navodeći da su im pripadnici kosovske policije naneli teške telesne povrede.

Tanin je rekao i da je kosovska policija, bez ovlaštenja, zadržaala vozilo UNMIK-a i uhapsila službenike dok su bili naa zvaničnoj dužnosti.

"Kosovske vlasti moraju da istraže i pozovu počinioce na odgovornost", rekao je šef UNMIK-a, navodeći da je o tome već raspravljao sa predstavnicima vlasti u Prištini.

Stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić, a uprkos navodima da joj termin ne odgovara, sednici prisustvuje i Vljora Čitaku.

Dačić osudio aktivnosti Prištine 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na sednici govorio o prekidu dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da je Srbija spremna da razgovore nastavi već sutra ako se za to steknu uslovi.

Podsetio je na uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu i napomenuo da je Priština takvu odluku donela nakon neuspešnog glasanja u Interpolu.

"Uprkos osudi međunarodne zajednice, one su na snazi već godinu dana. Šteta je nekoliko stotina miliona dolara i svakog dana je sve veća", naveo je šef srpske diplomatije. 

Dačić je oštro osudio poslednje aktivnosti Prištine, poput upada jedinica Rosu na sever Kosova, hapšenja Srba, prebrojavanje glasova iz centralne Srbije u belim zaštitnim odelima.

Podsetio je da sedam godina učestvuje na sednicama Saveta bezbednosti, a da se 22. put obraća. Za to vreme, kaže, na KiM nije učinjeno ništa da se Srbima omogući život dostojan čoveka.

"Standardi u poštovanju ljudskih prava naprasno su postali sporna tema. Dužnost svih nas je da ljudi na KiM ne postanu taoci perspektive pronalaženja dugotrajnog rešenja. Ovim ljudima mora da se obezbedi pravo na povratak, zaposlenje, verske slobode, pravo na učešće u političkom životu", naglašava ministar spoljnih poslova Srbije.

Ovo je poslednje ovogodišnje predstavljanje izveštaja o radu Unmika i situaciji u pokrajini, a i poslednje tromesečno. Od iduće godine podnosiće se na pola godine. 

Izvor: RTS

Savet bezbednosti UNUNMIKKiMTaninDačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva