:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2019   9:04

0

487

Unmikov šamar Prištini

Zahtev Srbije da se na sednici Saveta bezbednosti o KiM, zakazanoj za 10. jun, raspravlja o upadu ROSU na sever Kosova, prebijanjima i hapšenjima Srba, ali i dvojice pripadnika osoblja Unmika, sva je prilika da će, pored Rusije, podržati i sama Misija UN u Pokrajini.

Naime, Unmik je zbog brutalnosti akcije ROSU, sprovedene prošlog utorka, još jednom oštro opomenuo Prištinu i optužio je za preteranu i neopravdanu upotrebu sile, ali i za laž.

Unmik je saopštio da informacije kosovske policije o nedavnim događajima uopšte nisu u skladu sa informacijama Misije UN na KiM i naveo da dokazi snažno ukazuju na preteranu i neopravdanu upotrebu policijske sile pri hapšenju osoblja UN. Ponovljeno je i da je veoma jasno da su hapšenjem i zadržavanjem u pritvoru dvojice pripadnika osoblja Unmika prekršena njihova garantovana prava na imunitet, kao i drugi protokoli, uprkos jasnoj identifikaciji ovih osoba kao osoblja UN.

O svemu ovome danas će u Beogradu razgovarati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin.

Tanin je, inače, odmah posle prebijanja i hapšenja dvojice pripadnika osoblja Unmika, od kojih je jedan ruski državljanin, upozorio Prištinu da će svaki napad na članove Misije naići na najviši stepen međunarodne i diplomatske pravne reakcije.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da je saopštenje Unmika došlo sa zakašnjenjem, ali da je veoma važno da se na predstojećoj sednici SB UN čuje objektivno o stanju u južnoj pokrajini:

- Nažalost, iz iskustva ne možemo očekivati spektakularne rezultate te rasprave, s obzirom na podeljenost stalnih članica oko pitanja Kosova. Na samoj sednici će se sa jedne strane distancirati SAD, Velika Britnija i Francuska, a sa druge Rusija i Kina. Pitanje je da li će biti nekog zajedničkog saopštenja na tu temu.

Advokati 11 Srba, uhapšenih u navodnoj akciji za suzbijanje korupcije na KiM, najavili su da će danas podneti žalbe na odluku Osnovnog suda u Prištini kojom je uhapšenima određen pritvor do 30 dana. Odluka se može očekivati tek naredne sedmice.

NA Odeljenju hirurgije mitrovačke bolnice još se oporavlja šestoro Srba koji su povređeni prilikom brutalne akcije albanskih specijalaca u opštini Zubin Potok. Rane se vidaju i povređenom Dejanu Dimiću, službeniku Unmika, koji je zajedno sa lokalnim administratorom Mihailom Krasnoščenkom prebijen u utorak u selu Varage, nadomak Zubinog Potoka.

On se u ovo selu, prema saznanjima "Novosti", uputio sa zadatkom da izvesti o trenutnom dešavanju. Uredno se legitimisao i predstavio na tri jezika - srpskom, albanskom i engleskom, ali su albanski batinaši istrajali u nameri da pokažu moć i silu, zastraše Srbe i unište njihovu imovinu.

Izvor: Novosti

UnmikPrištinaKiMupad jedinica ROSU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva