:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Decembar 14, 2018   8:43

0

328

Uoči glasanja o kosovskoj vojsci – Srbi protestuju, euforija u Prištini

Danas će se na redovnoj sednici kosovskog parlamenta naći tri nacrta zakona: Zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i Zakon o ministarstvu odbrane. Reč je o rešenjima kojima će biti omogućena transformacija KBS u kosovsku vojsku. 

Zvanični Beograd i Srbi na Kosmetu protive se inicijativi Prištinskih vlasti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 1244. Dodao je da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.
Najavljeno je da će Vučić u naredna 72 sata obići jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti na prostoru juga Srbije.

U Prištini i u drugim sredinama na KiM je mirno, javlja dopisnik RTS-a. Noćas je zasedao Savet za bezbednost u Prištini a razmatrano je rukovođenje situacijom nakon glasanja u parlamentu. 

Sva tri zakona su usvojena u oktobru u prvom čitanju uz podršku svih nesrpskih poslanika. Oni su tada napustili sednicu navodeći da transformacija KBS nije po zakonu i u interesu Srba.  

Juče se kosovski predsednik Hašim Tači pojavio u uniformi i izvršio smotru jedinica KBS.  

Na ulicama Prištine i drugih graljdova su okačene američke zastave.

Ipak, u severnom delu Kosovske Mitrovice građani su izrazili protest tako što su okačili srpske trobojke na prozore, terase i izloge. 

Srbi na Kosmetu sa zebnjom očekuju odluku kosovskog parlamenta, navode da ne očekuju da im to donese nešto dobro i da će im samo dodatno otežati položaj i borbu za opstanak, javlja reporter RTS-a.  

Izvor: RTS

kbskosovska vojskaprištinakimkosovska mitrovicakosovska skupština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva