:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2021   11:03

0

34

Uoči nastavka dijaloga, Kurti poručuje da im od Srbije ne treba priznavanje

U jeku stalnih pretnji novim uslovima na putu ka Evropskoj uniji, sve jačim porukama da dijalog Beograda i Prištine mora da se ubrza, a kosovski čvor što pre rasplete, pre dva dana stigla je poruka premijera privremenih institucija na KiM Aljbina Kurtija da “Kosovo može da nastavi da živi i bez priznavanja od Srbije”.

Ukoliko je ova promena albanske strane koja je do sada pominjala isključivo priznavanje – iskrena, postavlja se pitanje čemu onda ogromni pritisci na Srbiju da se dođe do sporazuma u dijalogu i vezivanje pozitivnog ishoda sa članstvom Srbije u EU.

Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović kaže, za “Novosti”, da je izjava Kurtija u stilu – možemo mi bez Srbije, ali daleko od toga da ga nije briga za priznavanje.

– Sve Kurtijeve akcije nisu samostalne, nego udružene sa zapadnim mentorima. Kurti je isturen, Albanci su samo sredstvo najotvorenijeg i najgrubljeg pritiska na Srbiju. Zapad neće dugo da čeka da dođe do priznavanja, jer ako se sve odugovlači, njihova namera će postati nesimpatična mnogima u svetu i izgubiće fokus – objašnjava Jovanović. – Albanci su samo sredstvo Zapada da iskoriste našu delikatnu situaciju i kao uslov za ubrzanje koraka ka Evropskoj uniji isture nerešene probleme sa susedima i priznavanje Kosova. Oni to ne mogu da kažu direktno i otvoreno i zbog toga koriste, koliko više mogu, Albance. Jer, Albanci mogu da učine bilo šta, manje i ubrzane incidente, a da ne ugroze svoj cilj, jer ih Zapad nikada ne opominje.

Jovanović navodi da “nas otrovni pipak iz pravca Prištine sve više uznemirava, naši građani se dovode u opasnost, hapse ih i tuku i očekuju da mi nervozno reagujemo i da nas isprovociraju”.

Nekadašnji ambasador u Rumuniji Branko Branković istakao je za “Novosti” da ova izjava Kurtija govori da su oni u beznadežnoj situaciji, jer, bez obzira, na sve pritiske koji im idu naruku, nisu svoju poziciju pomerili ni za makac.

– Takođe, smatram da je ovo rekao i za unutrašnju potrebu da bi stišao svoje protivnike koji očekuju napredak u priznavanjima Kosova, kojih nema. A, sasvim mu je jasno da Srbija neća priznati lažnu državu, a to znaju i u SAD i u EU. Evropska unija je intenzivirala svoje pritiske na Srbiju, jer je praktično izgubila uticaj na Balkanu, a jedini način da ga povrati je kroz dijalog Beograda i Prištine – istakao je Branković.

Inače, dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u ponedeljak 19. jula, a na njemu će delegacije predvoditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kurti. Kako je ranije rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, na svim sastancima ćemo iznositi problem Dragice Gašić, prve Srpkinje povratnice u Đakovicu, kojoj Albanci zagorčavaju život na svakom koraku, pa čak ni hleb neće da joj prodaju. Razgovaraće se i o tome zašto više od tri hiljade dana nije formirana ZSO, a važna tema biće i nestali.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/Novosti

KiMVladislav JovanovićKurtidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?