:

:

TV Most

clock

April 01, 2019   9:26

0

291

Upis đaka prvaka, roditelji ne prikupljaju svu dokumentaciju

Ove nedelje počinje upis đaka prvaka. Kao i svake godine do sada, upis počinje prvog dana u aprilu, a traje do 31. maja. Od ove godine ima i novina za roditelje – neće morati do donose izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu deteta.

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da će ove godine biti skoro 1.500 đaka prvaka više nego prošle godine. Oni mogu imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.
Roditelji su ranije pribavljali razna dokumenta, dok sada škole preko e-uprave nabavljaju državljanstvo i prebivalište. Roditelji donose lekarsko uverenje i potvrdu da je dete saslušalo obavezan predškolski program.

Šarčević je rekao da je ministarstvo postavilo za "jasan cilj da deca moraju da se vakcinišu" i da će da vrše pritisak na roditelje.

"U sistemskom zakonu o obrazovanju imamo instrumente da roditelje nateramo da se drže svojih dužnosti. Dovode do ugrožavanja svog deteta, ali i druge dece", rekao je Šarčević i podsetio da je zakonska obaveza roditelja da vakcinišu svoju decu.

Šarčević ne očekuje da će škole ipati problem da nabave potrebnu dokumentaciju. Ako ga imaju, mogu da se jave kol centrima preko e-uprave. Problem, ipak, jeste internet, jer sve škole moraju da imaju e-dnevnik.

Brzina i protočnost interneta mogu da naprave problem i prilikom nastave, jer su uvedene velike promene.

"To su digitalni udžbenici i nastava. Informatika je pojačana, i peti i šesti razred se rade po novom programu obaveznosti informatike. Za sedmi razred je pripremljen plan i program. Ovo su veoma brze reforme, imamo velike promene u sistemu učenja i nastave, što je najvažnije", istakao je ministar.
Mladen Šarčević je rekao da su najpre osposobili nastavni kadar za osnovnu digitalnu pismenost i e-dnevnik, a zatim i one koji će predavati informatiku.

Glavni cilj su, ističe, povezane učionice. "Osim 2.000 digitalnih učionica koje smo uradili u jednoj godini, treba da uradimo 8.000 u narednom periodu", istakao je Šarčević i napomenuo da će đaci prvaci imati digitalnu nastavu.

Ukazuje da to ne znači da deca neće morati na pišu. Naprotiv, deca moraju da razviju motoriku, ali će nastava biti zanimljivija i torba lakša, rekao je Šarčević.

Na pitanje kako će se nadoknaditi pet dana nastave izgubljenih zbog gripa, Šarčević je rekao da je ta odluka na direktorima škole, jer oni imaju autonomiju. Ističe da nije dobro da to bude subotom zbog đaka koji se tim danom takmiče, ali i probnih ispita za male maturante.

Izvor: RTS

đaci prvaciupisškolaŠarčević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva