:

:

TV Most

clock

April 01, 2021   10:50

0

56

Upis dece u prvi razred osnovne škole

Upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/22. godinu počinje danas, a roditelji mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje budućeg prvaka pokretanjem usluge eZakazivanje na portalu eUprava, koja je dostupna od 22. marta.

Upis učenika traje do 31. maja, ali škole mogu da vrše upis i posle tog datuma, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju za upis, već da ta dokumenta pribavlja škola elektronskim putem.

''Na ovaj način uštedeli smo roditeljima vreme i novac i pružili im potrebnu podršku u ovom važnom trenutku. Već prve nedelje roditelji su zakazali termin za oko 14 odsto budućih prvaka'', rekao je ministar Ružić.

Roditelji mogu da elektronski zakažu termin, a dovoljno je da imaju samo ličnu kartu kod sebe kada dovedu dete na testiranje u zakazanom terminu.

Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektronskim putem - izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje.

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

U školskoj 2021/22. godini upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno, ovlašćene stručne organizacije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 66.864 dece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2021/22. godini, a zvanični podaci RZS-a o obuhvatu dece biće dostupni krajem aprila 2021. godine.

Za dodatna pitanja u vezi sa zakazivanjem termina, roditelji se mogu obratiti kontakt centru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na 011/73-505-57 od 8.00 do 15.00 časova.

Izvor: Танјуг

upis dece u prvi razredMinistarstvo prosveteRužić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?