:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Oktobar 02, 2023   11:29

0

195

Upućen dopis Euleksu, traže se detalji sa obdukcija ubijenih Srba

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je još jedan zahtev šefu misije Euleksa Đovani Pjetru Barbanu u kome traži da otkrije ime, kvalifikacije, profesionalno iskustvo člana te misije koji je prema dopisu Euleksa u svojstvu nadgledanja prisustvovao tokom obdukcija tela trojice Srba poginulih u Banjskoj kao i da dostavi nalaze pribavljene prilikom obdukcije.

Petković je u dopisu tražio i dostavljanje podataka o datumu i vremenu kada su obdukcije započete i kada su završeni za svakog umrlog pojedinačno, ali i o ukupnom broju sudskih lekara/specijalista sudske medicine koji su bili uključeni u obdukcije.

U dopisu je upitano i da li je bilo i drugih sudskih lekara/specijalista sudske medicine osim onih koji su na platnom spisku Instituta za sudsku medicinu u Prištini, a da su bili uključeni u bilo koji od ovih obdukcija i, ako jeste, koja su njihova imana, i po kom osnovu su oni bili uključeni.

Petković je u dopisu upitao i da li su obavljeni rendgenski i CT pregledi skenerom na svakom telu pre ispitivanja i obdukcije, kao i da li su ti pregledi obavljeni na svakom telu nakon ispitivanja i obdukcije?

Takođe, u dopisu se od Euleksa traži da odgovori da li su na osnovu

zapažanja i procene predstavnika EULEKS-a koji su nadgledali obdukcije, prisutni sudski lekari/specijalisti sudske medicine poštovali preporuke Protokola iz Minesote o istrazi potencijalno nezakonite smrti (2016) - Revidirani priručnik Ujedinjenih nacija o efikasnom sprečavanju i istrazi vanpravnih. proizvoljnih i pogubljenja po kratkom postupku.

"Ako ne, molimo navedite komentar. osnovu zapažanja I procene predstavnika EULEKS-a koji cy pratili ispitivanja/obdukcije, da li su prisutni sudski lekari/specijalisti sudske medicine poštovali relevantne odredbe Preporuka Saveta Evrope br. R (99) 3 o usklađivanju medicinsko-pravnih pravila obdukcije? Ako ne, molimo navedite komentar", navodi se u dopisu.

Petković je u dopisu tražio i da misija Euleksa dostavi kancelariji za KiM svoje zaključke i izveštaje sa svake od izvršenih obdukcija, kao i kopije fotografija svih tela, posebno rana na telima, koje su napravljene tokom svake od obdukcija preminulih Srba u vezi sa događajima u selu Banjska.

Izvor: T a n j u g

KiMPetkovićEuleksobdukcija ubijenih Srbadopis
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva