:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

SAD

clock

Avgust 19, 2023   14:46

0

50

Uragan Hilari stiže u Kaliforniju

Stanovnici jugozapada SAD pripremaju se za obilne kiše i potencijalno katastrofalne poplave jer se očekuje da će uragan Hilari pogoditi tu oblast.

Tropska oluja će početi sutra i trajati do sledeće sedmice, prenose danas američki mediji.

Hilari, uragan 4. kategorije, približava se obali meksičkog poluostrva Baha Kalifornija s vetrovima brzine od 209 kilometara na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane. Očekuje se da će jezgro uragana večeras proći blizu tog poluostrva i zatim oslabiti u tropsku oluju dok dolazi u SAD i južnu Kaliforniju, prenosi Si-En-En. Ovo je prvo upozorenje na tropsku oluju u Kaliforniji u poslednje 84 godine.

Kako Hilari napreduje, na jugozapadu se predviđaju obilne padavine do početka sledeće sedmice, a najintenzivnije bi trebalo da budu u nedelju i ponedeljak. Oluja bi mogla doneti količinu kiše u neke delove Kalifornije, Nevade i Arizone koja inače padne za godinu dana. Nacionalni centar za uragane je upozorio da će jaki vetrovi i kiša početi znatno pre nego što Hilari pogodi Kaliforniju.

U iščekivanju oluje zvaničnici širom regije počeli su da se pripremaju, javlja Si-En-En. Guverner Nevade Džo Lombardo najavio je juče da će 100 vojnika Nacionalne garde biti raspoređeno u južnu Nevadu, koja bi mogla biti pogođena značajnim poplavama.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je na jučerašnjoj pres konferenciji da je Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama rasporedila osoblje i zalihe za odgovor u južnoj Kaliforniji i drugim delovima regije. Zbog značajne pretnje država je pripremila timove za spašavanje iz vode.

Kancelarija guvernera Kalifornije Gavina Njusoma saopštila je da je osoblje kalifornijske nacionalne garde spremno i opremljeno za borbu protiv poplava. Ekipe za održavanje autoputeva takođe će biti angažovane danonoćno kako bi pomogle u slučaju potrebe.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva