:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Jul 11, 2019   10:37

0

115

Urednik Figaroa: Makron neće vršiti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo

Predsednik Francuske Emanuel Makron pokazao je da želi da preuzme inicijativu i da napravi nove korake u rešavanju kosovskog pitanja, izjavio je za RTV urednik pariskog Figaroa Žan Kristof Buison.

 

"Francuska je priznala nezavisno Kosovo, ali Makron neće vršiti pritisak na Srbiju da to učini sve dok Srbi u toj pokrajini ne budu potpuno ravnopravni sa Albancima, sve dok ne budu uživali u svim pravima, don ne budu živeli u miru i bezbedno", rekao je urednik čuvenog pariskog magazina.

Dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona u Srbiju je, kako navodi, obnavljanje saradnje koju je započeo predsednik Širak nakon pada Milošević.

Veze između dve države od 2000. godine su jake i stabilne na kulturološkom nivou.

Veliki prijatelj Srbije, čiji lični moto jeste da pokaže svetu da je nepravedan prema našoj zemlji, izazvao je burne reakcije tekstom u Figarou, nakon obeležavanja stote godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, kada je kritikovao protokol Jelisejske palate zbog rasporeda sedenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija na glavnoj bini. To je bio skandal koji Makron nije želeo da komentariše.

"Mislim da će ova poseta pokušati da taj incident izgladi i popravi", ističe Buison.

On dodaje da Francuska na Srbiju danas gleda kao pre raspada bivše SFRJ.

"Gleda na Srbiju kao na svog rođaka sa Balkana", rekao je Buison.

Izvor: RTV

FrancuskaMakronSrbijaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva