:

:

TV Most

Foto: vip.de

clock

Jun 27, 2020   16:57

0

151

Ursula fon der Lajen: Obnoviti dijalog između Beograda i Prištine

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, po preuzimanju funkcije, sastala se odvojeno sa visokim zvaničnicima Srbije i Kosova u Briselu, piše Zeri.

Kako se navodi otkako je preuzela funkciju predsednika Evropske komisije, Fon der Lajen se prvi put sastala sa visokim srpskim i kosovskim političkim liderima.

Fon der Lajen je saopštila da je bilo dobrih razgovora, nakon odvojenih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Kako se navodi, u razgovoru sa oba partnera iz regiona, naglasila je potrebu za obnavljanjem dijaloga između Beograda i Prištine

Dijalog između Beograda i Prištine zamrznut je od kraja 2018. godine nakon što je vlada Ramuša Haradinaja uvela taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pokušaj vlade SAD pod vođstvom predsednika Donalda Trampa da održi razgovore 27. juna u Vašingtonu, ali zaobilazeći EU, nije uspeo nakon što je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu za ratne zločine protiv Hašima Tačija, za koju se očekuje da će biti odbačena ili potvrđena od strane Specijalnog suda u Hagu, navodi Zeri.

Francuska i Nemačka, su u međuvremenu, saopštile da očekuju da će uskoro početi dijalog između Beograda i Prištine.

"Zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron ostaje spreman da bude domaćin samita u Parizu", objavila je Ambasada Francuske na KiM.

Izvor: Kosovo online/Zeri

KiMUrsula fon der Lajendijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva