:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

Jun 01, 2020   13:44

0

217

Uručena najviša vojna priznanja pripadnicima kineskog lekarskog tima

Ceremonija svečanog uručivanja priznanja za tri člana lekarskog tima iz NR Kine koji su u Srbiju došli 4. maja ove godine, angažovanim na pružanju pomoći u suzbijanju i gašenju epidemije Kovid-19 na teritoriji Republike Srbije, održana je danas u Starom Generalštabu.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, s članovima svojih kolegijuma i ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo.

Obraćajući se kineskoj delegaciji, ministar odbrane je istakao da su došli kada je bilo najpotrebnije, u najtežem trenutku.

" Vođe naših zemalja, predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping, prepoznali su želje naših naroda i iskovali čelično prijateljstvo. Prijateljstvo stvoreno u dobrim vremenima može da bude predmet sumnje, ali ono koje se potvrdi u trenucima kada gubite živote i borite se za sam opstanak vaše nacije, ne može više nikada biti predmet sumnje" rekao je ministar Vulin, i dodao da Srbi nisu brojan narod niti velika zemlja, ali su veliki po vrednostima, a jedna od njih je da nikad ne zaboravljaju ni dobro ni zlo.

" Odvojili ste se od vaše dece i roditelja, i ono što je trebalo vama, dali ste nama. Vratili ste nam nadu, pokazali da nismo sami i da imamo od koga da učimo. Učili smo od vas kao lekara, ali i od vas kao ljudi, pokazali ste nam šta znači disciplina, upornost i marljivost" rekao je ministar odbrane i dodao da za prijatelje iz Kine nijedno mesto nije bilo daleko, nijedna situacija, niti zadatak, suviše opasna ili nerešiva.

On je dodao da smo njihovu pomoć primili sa zahvalnošću, a činjenicu da im je Vojska Srbije bila domaćin, sa velikim ponosom.

" Zadužili ste nas velikim dobrom. Ima velikih i moćnih naroda koji pamte samo dok im je pomoć potrebna, a kada nevolja prođe, zaborave i okrenu se sebi. Srbija nije takva i kad god budemo trpeli pritiske i čuli kako je Kina suviše zastupljena, i kako smo joj suviše zahvalni, samo ćemo ih podsetiti na najteže trenutke u kojima smo bili zajedno" rekao je ministar odbrane, i dodao da niti Srbija, njen narod, niti predsednik Aleksandar Vučić, ne zaboravljaju.

Obraćajući se u ime nagrađenih, doktorka Čeng Šoudžen zahvalila je Ministarstvu odbrane i istakla da su medalje priznanje njihovom radu i da predstavljaju simbol čeličnog prijateljstva Kine i Srbije.

Kako je naglasila, članovi tima su počastvovani pažnjom koju dve vlade posvećuju borbi protiv epidemije, ali i zbog ukazanog poverenja kako bi se potpuno posvetili istraživanju na terenu.

"Tokom boravka u Srbiji, medicinski tim kineskih stručnjaka prešao je više od 20.000 kilometara, obišao Srbiju uzduž i popreko, kovid bolnice i brojne ustanove. Uvek smo imali dobro iskustvo, prenosili smo naše iskustvo, posebno iz Vuhana, davali smo predloge, ramenjivali mišljenje u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji. Srećni smo jer su Vlada Srbije i predsednik Vučić pristupili odgovorno i hrabro, odmah su uveli niz snažnih mera – od uvođenja vanrednog stanja do formulisanja različitih procesa sprovođenja stroge kontrole priprema za povratak na posao i obnovu proizvodnje. Brzo i efikasno je smanjen broj novozaraženih, teško obolelih i hospitalizovanih" naglasila je Čeng Šoudžen i istakla da se Srbija trenutno nalazi na zavidnoj poziciji prema rezultatima borbe protiv Kovid-19, ne samo u Evropi već i u svetu.

Ona je posebno istakla ulogu Vojske Srbije tokom epidemije.

" Vojska Srbije je izgradila i počela da koristi privremenu bolnicu. Svakog dana je učestvovala u prevenciji i kontroli epidemije. Ministar odbrane lično se sa nama nekoliko puta susreo. Svaki vaš vojnik je posvećen poslu, odgovoran i vredan i izražavamo divljenje postupanjem Vojske Srbije. Verujemo da će Srbija postati primer svima u vezi kontrole epidemije i obnove privrede" poručila je Čeng Šoudžen.

Kako je istakla ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo, čast joj je što prisustvuje svečanosti, jer je to drugi put da ministar odbrane dodeljuje vojne spomen-medalje članovima tima kineskih medicinskih stručnjaka. Prema njenim rečima, to odražava pažnju i poverenje koje je srpska vlada ukazala stručnjacima, ali i snažno prijateljstvo koje srpski narod oseća prema kineskom.

" Naglo izbijanje koronavirusa, svim zemljama u svetu predstavlja veliki izazov. Čestitamo narodu i Vladi Srbije na postignutim rezultatima i pobedi u borbi protiv epidemije i što ste dali odličan odgovor. Kineski i srpski narod međusobno se podržavao i pomagao tokom borbe protiv epidemije, baš kao što je ministar Vulin rekao prošlog puta - prijateljstvo između naša dva naroda će biti dodatno učvršćeno tokom zajedničke borbe" rekla je ambasadorka Kine i dodala da je tim kineskih medicinskih stručnjaka, sa svojim srpskim kolegama, prošao kroz skoro ceo proces suzbijanja i kontrole epidemije u Srbiji.

" Tri člana iz prve grupe kineskih stručnjaka u Srbiji rade već 72 dana, a još tri već 28 dana. Tim kineskih stručnjaka postao je simbol čeličnog prijateljstva naše dve zemlje" istakla je Čen Bo i zahvalila srpskom narodu i Vladi Srbije na poverenju koje su ukazali kineskim stručnjacima, kao i Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, i ministru Vulinu i generalu Mojsiloviću, na podršci i brizi za sve članove kineskog tima.

Naredbom ministra odbrane, kao znak priznanja za ostvarenu uspešnu saradnju i doprinos, pripadnicima lekarskog tima iz Narodne Republike Kine, gospodinu Liu Dajueu, gospođi Tang Keđing i gospođi Čeng Šoudžen, dodeljene su vojne spomen-medalje za doprinos sistemu odbrane Republike Srbije, najviša vojna priznanja koja se dodeljuju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Izvor: RTV

Vulinpriznanjakineski lekariČen Bo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva