:

:

TV Most

SAD

clock

April 24, 2023   8:42

0

79

USAID angažovao tim za koordinaciju humanitarne pomoći u Sudanu

Dok oružani sukobi potresaju Sudan, američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) angažovala je tim stručnjaka za odgovor i koordinaciju humanitarne pomoći Sudanu, izjavila je direktorka USAID Samanta Pauver.

Prema njenim rečima, stručni tim USAID će u početnoj fazi delovati iz Kenije i sarađivaće sa međunarodnom zajednicom i drugim partnerima na identifikovanju prioritetnih potreba i bezbednog transporta humanitarne pomoći, prenosi Rojters.

"Sjedinjene Države se mobilišu da pojačaju pomoć narodu Sudana koji je zarobljen između zaraćenih frakcija", rekla je Pouverova.

Oružani sukob sa regularnom vojskom pre osam dana pokrenula je paravojna grupa Snage za brzu podršku (RSF), u međuvremenu su poginule stotine ljudi, a milioni Sudanaca su prepušteni humanitarnoj krizi.

"Borbe između sudanskih oružanih snaga i RSF odnele su stotine života i ponovo devastirale demokratske težnje naroda Sudana. Civili su zarobljeni u svojim domovima i ne mogu da dođu do preko potrebnih lekova, a prete im i dugotrajne nestašice struje, vode i hrane", upozorila je Pauerova. 

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva