:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Mart 31, 2021   13:14

0

123

Usevi u Kosovskom Pomoravlju u dobrom stanju

Martovski mrazevi nisu naneli štete ozimim usevima u Kosovskom Pomoravlju. Ovih danas smo izašli iz minusa, zemlja je polako počela da se greje, krenula je sadnja krompira, crnog i belog luka a i setva kukuruza mogla bi da počne uskoro.
 

Pšenicom je u opštini Ranilug  na vreme zasejano  oko 750 hektara. Usevi su u dobrom stanju i što pre treba završiti prihranu a onda veću pažnju obratiti na listove i ukoliko se primeti rđavost, fleke ili insekti potrebno je pravovremeno tretiranje  nekim fungicidima.

„Ozimi usevi su u zadovoljavajućem stanju jer smo imali dovoljne količine padavina tokom zime i početkom proleća. I na samom početku setve bilo je dovoljno padavina da pšenica stvori dubinu korena od četiri centimetra i da lakše podnosi zimu, ali smo svedoci da smo imali i  velike padavine snega što je štitilo useve od niskih temperatura. Znači da mraz nije mogao   negativno da utiče na pšenicu“ kaže za Rtv Puls direktor za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj u opštini Ranilug, Ivan Denčić.

„Pšenica se sada nalazi u fazi bokorenja i neophodno je obaviti prihranu prolećnim đubrivom kako bi podstakli rast ozimih useva“, kaže Denčić.

U cilju postizanja boljih prinosa, početkom maja sledi tretiranje useva pesticidima za suzbijanje korova i divljeg ovsa.   

Ako temperature budu u intenzivnom rastu setva kukuruza u Kosovskom Pomoravlju može krenuti već za desetak dana.

Izvor: RTV Puls

KiMKosovsko PomoravljeuseviIvan Denčić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva