Uskoro laboratorija za PCR testove u Lapljem Selu?

:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2020   19:11

0

84

Uskoro laboratorija za PCR testove u Lapljem Selu?

Doktor Andreas Jasen koji predvodi medicinski ekspertski tim iz Instituta „Robert Koh“ zadovoljan je uslovima u kojima kovid bolnica u Lapljem Selu funkcioniše, ali naglašava da je najveći problem nedostatak laboratorije za Pi-Si-Ar (PCR) testiranje.

Medicinski ekspertski tim iz Instituta „Robert Koh“ u poseti kovid bolnici u Lapljem Selu (Foto Kim)

Nemačka misija od 25 lekara i medicinskih sestara „Joint Robert Koh Institute/EMT/GOARN“ juče je stigla na Kosovo. Danas su se upoznali sa uslovima u kojima tokom pandemije koronavirusa radi bolnica u Lapljem Selu.

Doktor Andreas Jansen je za RTV Kim rekao da su sve mere u lečenju i sprečavanju širenja koronavirusa preduzete.

“Ipak, prevenstveno treba da se pripremi laboratorija za Pi-Si-Ar (PCR) testiranje. Oprema koja je potrebna za testiranje donirana je od strane Svetske zdravstvene organizacije, a naši stručnjaci, koji su ovde, mogu da pomognu u radu”, kazao je on.

Načelnik kancelarije Svetske zdravstvene organizacije na Kosovu Sergej Korijak je nakon obilaska bolnice naveo da je dosta stvari urađeno, ali i da “ima još dosta posla”.

“Formiranje laboratorije je samo jedan deo lanca u borbi protiv samog virusa i jedan deo celokupnog, zajedničkog rada”, rekao je Korijak.

On je podsetio da je identifikacija obolelih od koronavirusa jedna od najvažnijih pretpostavki lečenja.

“Mi očekujemo da se vakcina ubrzo pojavi, da nam pomogne. U međuvremenu, treba da se naviknemo na postojeće uslove, da na neki način živimo zajedno sa virusom koji je tu i koji će trajati dugo. Želim da apelujem na građane da se pridržavaju mera, da peru ruke, da nose maske i da budu na fizičkoj distanci, da bi zajednički mogli da se suočimo sa virusom”.

Članica nemačkog medicinskog tima Jadrana Lousmen napominje da su ovakve razmene iskustava značajne.

“Nakon poseta bolnicama i razmene iskustava očekujem da će nam to pomoći u zajedničkoj borbi protiv virusa. Prilikom obilaska kovid bolnice u Lapljem Selu primetila sam da je sve čisto i uređeno za prijem pacijenata”, rekla je Lousmenova.

Nemački stručnjaci najavili su da će ponovo posetiti kovid bolnicu u Lapljem Selu u petak, kako bi sa ovdašnjim kolegama počeli da rade na formiranju laboratorije pre drugog talasa koronavirusa.

Nemački ekspertski tim je u Lapljem Selu dočekao je direktor KBC-a Priština sa sedištem u Gračanici dr Bratislav Lazić koji nije želeo da govori za RTV Kim niti da prokomentariše posetu nemačkih kolega. On je od snimatelja iz naše redakcije, nakon što ga je identifikovao, zatražio da prekine sa snimanjem.

Izvor: RTV KiM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva