:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 20, 2019   12:45

0

257

Uskoro tender za Komercijalnu , državna će ostati samo Poštanska štedionica

Tender za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku biće objavljen najkasnije početkom juna, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je otvarajući konferenciju "Digitalno bankarstvo", koju organizuje Adria media grupa, rekao da se država polako povlači iz bankarskog sektora i da je već prodat udeo u Jubmes banci, kao i da će u vlasništvu države ostati samo banka Poštanska štedionica.

"Mi smo pre samo desetak dana završili i formalno i prodaju manjinskog udela u Jubmes banci, a u toku je i priprema za privatizaciju Komercijalne banke i očekujemo najkasnije početkom juna i javni poziv za pronalaženje strateškog partnera i za tu banku", rekao je Mali.

Država u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao deo Svetske banke, 10 odsto.

Država je polovinom maja prodala na Beogradskoj berzi svoj udeo u Jubmes banci od 28,51 odsto kapitala "Alta Pay" grupi za 592,59 miliona dinara, odnosno za 5,0 miliona evra po srednjem kursu NBS.

Naglasio je da postoji velika stabilnost bankarskog tržišta, da je taj sistem potpuno stabilan i da predstavlja osnov za rast realne ekonomije.

"Ta veza je veoma važna za brži privredni rast", naveo je ministar.

Kazao je da je u toku proces konsolidacije našeg bankarskog sektora, pošto manje banke nestaju i stvaraju se veće banke.

Mali je istakao da živimo u digitalnoj eri kada građani i klijenti žele što brže da dobiju uslugu, kao i da ona bude što kvalitetnija i da su to danas zajedničko izazovi i za banke i državu.

Zato su prioriteti digitalizacija i podizanje kvaliteta usluga, kazao je Mali i dodao da će pobediti ona banka koja ima bolji IT sistem, bolje usluge i više korisnika.

Kako je rekao, država je odredila kao prioritet digitalizaciju, e Upravu i da što više usluga bude on lajn.

Podsetio je da sada mogu preko interneta da se dobiju uverenja da je plaćen porez, da je uvedeno on lajn plaćanje poreza na imovinu, da je završen Data centar u Begradu...

Mali je rekao da će uskoro početi i gradnja novog Data centra u Kragujevcu i dodao da Srbija ne sme da propusti Četvrtu industrijsku revoluciju.

Zato je, navodi, važno i uvođenje 5 G mreže, što će početi već početkom naredne godine.

Mali kaže da će se u našoj zemlji sve više pričati, ne samo o digitalizaciji, već i o veštačkoj inteligenciji, robotici...

Dodao je da će skoro 100 miliona evra ove godine biti uloženo u Srbiji u razvoj naučno tehnološki parkova i razvoj naučno istraživačkih centara i data centre.

Sve će to podstaći razvoj naše ekonomije, zaključio je Mali.

U radu konferencije je učestvovala i viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Institucionalni partneri konferencije su Vlada Srbije, Ministarstvo finansija, NBS i drugi.

Izvor: Танјуг

Siniša MaliKomercijalna bankaPoštanska štedionica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva