:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2019   16:26

0

144

Uspešna saradnja Kancelarije za IT, eUpravu i UNDP-a

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović razgovarao je sa novom stalnom predstavnicom u Srbiji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Fransin Pikap o saradnji ove dve institucije u oblasti elektronske uprave i IKT sektora, kao i planovima za dalji razvoj i unapređenje u ovim oblastima.

Mihailo Jovanović navodi da je Srbija u digitalizaciji i razvoju IKT sektora prepoznala svoju šansu da nadoknadi propušteno, kao i da postane jedan od tehnoloških lidera u regionu.

"Uspešno implementirane nove usluge eUprave za građane, privredu i državu, usvojeni zakonodavni i strateški okviri, podsticanje državnih institucija da otvore 500 setova podataka, 1.500 obučenih kandidata u programima Prekvalifikacije za IT sektor neki su od mnogobrojnih rezultata koji građani prepoznaju", rekao je Jovanović.

Dodaje da će se uspešna saradnja između Kancelarija za IT i eUpravu i UNDP-a nastaviti u radu na uspostavljanju Regionalnog centra Svetskog ekonomskog foruma u cilju donošenja pravne regulative u primeni novih tehnologija kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, IoT tehnologije i pametni gradovi.

Zahvalio se na podršci koju UNDP pruža Srbiji u svim oblastima digitalizacije.  Fransin Pikap rekla je da je Kancelarija za IT i eUpravu glavni partner UNDP-a u aktivnostima koje doprinose digitalnoj transformaciji u Srbiji.

"UNDP i Kancelarija za IT i eUpravu zajednički rade na otvaranju podataka javnih institucija kako bi građani i IT zajednica mogli da ih iskoriste za kreiranje novih aplikacija i razvojnih rešenja kroz veću dostupnost kvalitetnih podataka. Pored toga, radimo na stvaranju digitalne budućnosti u Srbiji kroz prekvalifikacije za IT sektor i izgradnju infrastrukture za čuvanje podataka u nacionalnom data centru", izjavila je Pikapova.

Na sastanku je bilo reči o aktuelnom projektu od velike važnosti "Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti" koji podržava Svetska banka i Fond za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva (GGF) koji ima jasan cilj da doprinese izgradnji ekosistema otvorenih podataka u Srbiji.

Takođe, razgovarano je i o ostvarenim rezultatima, ali i planovima za projekat "Digitalne transformacija u Srbiji" koji finansiraju Vlada Republike Srbije i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva kroz Fond za dobru upravu, a sprovodi UNDP, kaže se u saopštenju.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva