:

:

TV Most

Foto: Novosti

clock

Mart 09, 2019   21:54

0

236

Uspomena na heroja Milenka Pavlovića

Marku sa likom čuvenog pilota Milenka Pavlovića koji je pre dvadeset godina poginuo braneći nebo nad Valjevom od NATO aviona, ovog meseca pustiće u opticaj Pošta Srbije. Jedna od centralnih ulica u Osečini poneće ime nastradalog pilota.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade poptpukovnik Milenko Pavlović, 4. maja pre 20 godina herojski se borio bez radara sa 16 NATO aviona. Uspomenu na slavnog pilota s posebnom pažnjom neguju u njegovom rodnom selu, Gornjem Crniljevu kod Osečine.

Kustos muzeja Milan Petrović ističe da su spomen-kompleks u okviru koga se nalazi i spomen-dom posvećen pilotu Milenku Pavloviću, svojim dobrovoljnim prilozima i besplatnim radom izgradili meštani Gornjeg Crniljeva kao i svi meštani Podgorine.

"Žele da sačuvaju večnu uspomenu na našeg Davida koji je svoj život dao u borbi protiv Golijata 1999. godine", kaže Milan Petrović.

Njegovo herojstvo simbolično će obići svet na poštanskoj marki. A u Osečini centralna gradska ulica poneće ime pilota-heroja.

"Porodica i opština zajedno, naravno, sa izradom personalizovane poštanske markice, sa davanjem naziva ulice pilotu Milenku Pavloviću, želimo još jednom da skrenemo pažnju javnosti na hrabro herojsko delo Milenka Pavlovića jer je on svojim delom pokazao na koji način se voli i kako treba da se voli država, kako se voli Srbija", rekao je zamenik predsednika opštine Osečina Nenad Stefanović.

Od države je dobio orden za hrabrost, a porodica želi da bude proglašen i narodnim herojem. U Gornjem Crniljevu živi njegova majka Radmila, ali više nema snage za izjave. Ranije je već sve rekla.

"To bi bila moja jaka želja, ali ja ne znam da li ću to da dočekam, i šta će to da bude. Sve to što je bilo dosad, mislim, svima mogu da se zahvalim, a narodni heroj, još nije ga niko proglasio. Al‘ on je za majku narodni heroj, i ako ga ne proglase", rekla je ranije njegova majka Radmila.

U Gornjem Crniljevu odavanje počasti pilotu Milenku Pavloviću na dan pogibije do sada je organizovala lokalna samouprava. Posle dvadeset godina Ministarstvo odbrane priprema program primeren njegovom slavnom herojstvu pokazanom u odbrani zemlje.

Izvor: RTS

Milenko PavlovićPošta Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva