:

:

TV Most

clock

Mart 29, 2019   17:34

0

191

Ustavni sud BiH: Zakon o Danu RS neustavan

Ustavni sud BiH utvrdio je da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se deveti januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH. Time se, kako je naglašeno, ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika.

Ustavni sud je to utvrdio razmatrajući zahtev devet delegata Veća naroda Republike Srpske za ocenu ustavnosti člana 2 stava 1 Zakona o Danu Republike Srpske.

Osporena odredba je ukinuta i određeno je da prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke u Službenom glasniku BiH, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Kako se ističe, ne isključuje se i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o tome kog će se datuma proslavljati Dan RS.

U saopštenju Ustavnog suda se precizira da je utvrđeno da osporena odredba koja glasi: "Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike", nije u skladu sa članom I/2 Ustava BiH, članom II/4 Ustava BiH u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1 Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5 Ustava BiH.

Dodik: Deveti januar ostaje Dan Republike

Republika Srpska će nastaviti da obeležava 9. januar kao Dan Republike, poručio je predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

Dodik kaže da je besmisleno ponovo komentarisati politički motivisane odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na obeležavanje Dana RS.

"Srpska će nastaviti da obeležava Dan Republike 9. januara", poručio je Dodik u izjavi za Srnu, prenela je RTRS.

Željka Cvijanović: Ustavni sud BiH rukovodi se političkim kriterijumima

Odlukom o osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, Ustavni sud BiH još jednom je dokazao da se pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima i da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR (Kancelarija visokog predstavnika), istakla je predsednica Srpske Željka Cvijanović reagujući na odluku Ustavnog suda BiH.

"Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko poverenje građana Republike Srpske u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj meri diktira političko Sarajevo", konstatovala je predsednica RS.

Cvijanovićeva je naglasila da uz neospornu istorijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, za institucije Srpske je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu ubedljivom većinom odlučili da će Dan Republike i ubuduće biti obeležavan tog dana kada je Republika Srpska, uostalom, i formirana, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Republike.

"Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak napred, pa čak ni da formira vlast nakon sprovedenih izbora, govori o njenom opštem stanju", istakla je Cvijanovićeva.

U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i istorijskim faktima, obaveza institucija RS jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja, kazala je predsednica RS.

Cvijanovićeva je naglasila da je današnja odluka Ustavnog suda BiH deo orkestrirane aktivnosti usmerene protiv Republike Srpske, koja se vodi na više terena - od osporavanja Dana Republike, raznih finansijskih blokada, tendencioznog presuđivanja za ratne zločine, pa do sprečavanja konstituisanja vlasti na nivou BiH.

To se sve čini sa ciljem da većinska volja građana Republike Srpske ne bude ispoštovana, kako bi institucijama BiH upravljali bošnjački političari, u saradnji sa stranim faktorima, rekla je predsednica RS.

Cvijanovićeva je poručila da se zajednička budućnost ne može graditi na negaciji i osporavanju.

Izvor: RTS

BiHUstavni sud
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva