:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2020   23:10

0

216

Ustavni sud odlučio da je Tači bio u pravu i odobrio njegov dekret

Na sednici za reviziju održanoj danas Ustavni sud Kosova razmotrio je i doneo odluku o zahtevu: 1. KO 72/20. po kojoj je odobren dekret  Hašima Tačij oko izbora premijera.

 

Predmetna stvar zahteva je bila ocena ustavnosti dekreta kosovskog predsednika br. 24/2020 od 30. aprila 2020. godine, kojim je  Avdulah Hoti predložen Skupštini kao kandidat za premijera za formiranje Vlade. 

U proceni Uredbe [br. 24/2020] od 30. aprila 2020. kosovskog predsednika, preko kojeg je Avdulah Hoti, predložen Skupštini  kao kandidat za premijera za formiranje Vlade Kosova, Sud je odlučio:  

1. jednoglasno da je zahtev podnosilaca predstavke prihvatljiv;  

2. jednoglasno da je osporena Uredba predsednika u skladu sa stavom 2. člana 82. Ustava, čime se zaključuje da uspešno izglasavanje poverenja Skupštini protiv Vlade ne dovodi do obavezne raspodele. Skupštine i omogućava formiranje nove Vlade u skladu sa članom 95. Ustava; 

3.  većinom da je osporena uredba u skladu sa stavom 14. člana 84. (Ovlašćenja predsednika) Ustava u vezi sa stavom 4. člana 95 Ustava; 
4. jednoglasno da ukine privremenu meru utvrđenu Odlukom od 1. maja 2020 .; 

5. jednoglasno odbiti zahtev za saslušanje", saopšteno je između ostalog iz Ustavnog suda

Izjava SAD o odluci Ustavnog suda

Sjedinjene Američke  Države pozivaju sve institucije i političke stranke da sprovedu današnju odluku i sve odluke Ustavnog suda Kosova. 

"Molimo sve čelnike da rade zajedno za tranziciju po zakonu u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta za sve stanovnike Kosova", stoji u saopštenju Ambasade SAD.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Ustavni sud KosovaHAšim TačiAvdulah HotiAmbasada SAD

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva