:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2020   16:13

0

136

Ustavni sud počeo razmatranje ustavnosti izbora Hotijeve vlade

Ustavni sud u Prištini održao je javnu raspravu na zahtev pokreta Samoopredeljenje da se vlada premijera Avdulaha Hotija proglasi neustavnom zbog glasanja poslanika Etema Arifija, pravosnažno osuđenog za korupciju.

 

Arifi, poslanik Aškalija, bio je jedan od 61 poslanika koji su glasali za izbor vlade Avdulaha Hotija, nakon smene vlade Aljbina Kurtija.

Samoopredeljenje tražilu proveru ustavnosti izbora vlade Avdulaha Hotija
Samoopredeljenje tražilu proveru ustavnosti izbora vlade Avdulaha Hotija
Iz pokreta Samoopredeljenje tvrde da je glas poslanika Arifija nevažeći zbog činjenice da je osuđen na godinu i tri meseca zatvora zbog prevare sa subvencijama.

Uprkos konačnoj presudi iz 2019. godine, Arifi je učestvovao na dve sednice skupštine, 25. marta, glasajući za svrgavanje vlade Kurtija, dok je na sednici 3. juna njegov glas bio presudan za formiranje nove vlade Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova.

Predstavnik pokreta Samoopredeljenje Bljerim Salahu ponovio je tokom javne rasprave da je Etem Arifi izgubio mandat poslanika, da je osuđen i da stoga nije mogao da upotrebi svoj glas za podršku vlade Avdulaha Hotija.

Salahu je zahtevao od članova Ustavnog suda da proglase nevažećim glas poslanika Arifija, a samim tim i obaranje vlade Avdulaha Hotija.

Pravni savetnik predsednice skupštine Artan Murati, tokom rasprave rekao je da sud nije obavestio kosovsku skupštinu o više presuda, posebno u slučaju Etema Arifija.

"Kao zaključak, praksa neobaveštavanja Skupštine od strane sudova stvara pravne i ustavne nejasnoće, koje su evidentne u predmetnom slučaju", rekao je Murati.

Predstavnik kosovske vlade Besnik Beriša je na raspravi rekao da je neprihvatljiv zahtev pokreta Samoopredeljenje da se glas poslanika Arifija za formiranje vlade proglasi nevažećim.

Beriša je naveo da poslanik Arifi nije imao kaznu kojom mu je uskraćeno pravo glasa.

Iz pokreta Samoopredeljenje su kazali da Arifiju treba oduzeti mandat poslanika jer je time narušen institucionalni integritet parlamenta.

Rasprava je završena bez odluke ustavnog suda, a predsednica Arta Rama - Hajrizi je najavila donošenje odluke za nekoliko dana.

"Čim sud donese odluku, stranke će biti obaveštene. Kada se donese pismena odluka, ona se šalje svima. Stranke će biti obaveštene na vreme ", rekla je Rama Hajrizi.

Izvor: RTS

KiMHotiUstavni sud
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva