:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2022   13:23

0

101

Ustavni sud Specijalizovanih veća Kosova odlučuje o zahtevima Tačija i ostalih

Nekadašnji šefovi OVK Hašim Tači, Kadri Veselji i Jakup Krasnići podneli su ustavne žalbe kojima traže od Ustavnog suda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) u Hagu u kojima, pored ostalog, tvrde da ta veća uopšte nisu nadležna da im sude.

Predsednica SVK Ekatarina Trendafilova odredila je sastav veća Ustavnog suda koje će odlučivati o ovim žalbama.

Sudije Vidar Stensland, Rumen Nenkov i Romina Inkuti odlučiće o tri zahteva za ocenu ustavnosti koja se odnose, između ostalog, na zakonitost optužbi za udruženi zločinački poduhvat, osporavanje nadležnosti SVK kao i navodno kršenje osnovnih prava.

Prethodno je ove zahteve odbio sudija za prethodni postupak 22. jula 2021, a tu odluku je u decembru potvrdilo i Apelaciono veće koje je odbilo žalbe odbrane Tačija i ostalih.

Tači u svojoj ustavnoj žalbi, koja je objavljena na sajtu SVK, tvrdi je optužnica nezakonito izašla van okvira izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija na kojem je taj sud utemeljen.

Marti je zločine koji se tiču trgovine organima pre svega okarakterisao kao "organizovan kriminal", a ne kao ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti, tvrde Tačijevi branioci, a što se u optužnici protiv Tačija i ostalih uopšte ne pominje.

Advokati Kadrija Veseljija u ustavnoj žalbi tvrde da njega optužnica neustavno i protivpravno tereti za krivična dela koja nisu bila predviđena zakonima važećim na Kosovu 1998-99. godine, te da se novi propisi usvojeni tek 2015. godine ne mogu primenjivati retroaktivno.

Veseljiju ne može biti suđeno kao učesniku u "udruženom zločinačkom poduhvatu" zato što taj oblik krivične odgovornosti nije bio predviđen domaćim zakonom za vreme sukoba na Kosovu, tvrde njegovi advokati.

Isto to, po odbrani, važi i za tačke optužnice koje Veseljija terete za zločine protiv čovečnosti, "proizvoljno pritvaranje" i "nasilni nestanak" žrtava.

Odbrana Krasnićija zatražila je u žalbi da Ustavni sud Kosova utvrdi da su njegova ustavna prava prekršena time što je optužen kao učesnik u "proširenom" udruženom zločinačkom poduhvatu.

Tači, kao i Jakup Krasnići, Kadri Veselji, kao i Redžep Seljimi terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u 40 logora na Kosovu i severu Albanije, gde su ljudi neosnovano lišeni slobode, mučeni i ubijani.

Njima preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Izvor: T a n j u g

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva