:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Maj 01, 2020   19:37

0

322

Ustavni sud suspendovao privremeno Tačijev dekret o davanju mandata Hotiju

Ustavni sud je danas doneo odluku da privremeno, do 29. maja, suspenduje dekret predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija da poveri mandat za premijera Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova, piše u saopštenju dostavljenom medijima i navodi da je ta odluka doneta nakon razmatranja zahteva Samoopredeljenja da se obustavi proces formiranja pokrajinske vlade.

Tači je juče doneo odluku da mandat poveri Hotiju, međutim na to je reagovalo Samoopredeljenje, koje vodi aktuelnu vladu i obratilo se Ustavnom sudu sa zahtevom da proceni ustavnost te olduke i suspenduje je, jer smatra da je Tači taj dokument doneo mimo ustavnih ovlašćenja.

Ustavni sud je danas doneo odluku o privremenoj meri i, kao rezultat toga, ne očekuje se održavanje vanredne sednice prlamenta za izglasavanje vlade koju bi vodio Hoti, a koja je prvibitno bila zakazana za sutra, subotu 2. maja.

Ranije danas Hoti je rekao da je saopštio da bi njegov kabinet trebalo da ima 16 ministara.

Tači: Poštovaću odluku Ustavnog suda

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači objavio je danas na svom fejsbuk profilu da će poštovati odluku Ustavnog suda da privremeno, do 29. maja, suspenduje njegovu odluku da poveri mandat za premijera Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova.

Tači je pozvao sve političare i političke subjekte da se ponašaju oprezno u skladu sa Ustavom tzv. Kosova.

Izvor: Kosovo online

KiMUstavni sudSamoopredeljenjeTačiHotiformiranje vlade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva