:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2020   8:32

0

173

Ustavni sud tzv. Kosova: Kurti da se ne meša u rad suda

Kosovski ustavni sud ocenio je kao neprihvatljivo pismo privremenih prištinskih institucija i odlazećeg premijera Aljbina Kurtija u kojem je osporio profesionalnost i nezavisnost te pravosudne institucije, piše prištinska Gazeta Ekspres.

Kurti je, kako se navodi, 23. aprila pisao ustavnom sudu, koji mu je u odgovoru jasno stavio do znanja da on ne treba da se meša u nezavisnost te pravosudne institucije i da treba da poštuje njene odluke.

U pismu ustavnom sudu Kurti je, kako se navodi, tvrdio da taj sud nije ispoštovao zakonske rokove iI poslovnik o svom radu-

Uz to, Kurti je tvrdio da je ustavni sud nezakonitim odlukama izvršio pritisak na odlazeću vladu, što je ocenio kao neprihvatljivo.

Kurti je u pomenutom pismu doveo u pitanje i profesionalizam i nepristrasnost suda.

Expres piše da je Kurti na kraju pisma "čak uputio pretnju" ustavnom sudu, rekavši da će "njegova vlada preispitati dosadašnje povrede u radu ustavnog suda i da će, u zavisnosti od svojih pravnih kvalifikacija, preduzeti potrebne mere zasnovane na važećem zakonu".

Ustavni sud je, uz odluku o žalbi DPK o novim merama ograničenog kretanja za građane koje je uveo ministar zdravlja Arben Vitija, reagovao i na Kurtijevo pismo navodeći da je "takav pristup vlade" na čelu sa premijerom neprihvatljiv i suprotan osnovnim vrednostima kosovskog ustava.

Sud je pozvao Kurtija da se ne meša u nezavisnost rada suda, uz podsećanje da su ovlašćenja suda i vlade odvojena i da odluke te pravosudne institucije moraju da poštuju svi nivoi vlasti.

"Sud je nezavisno telo za odbranu ustava i njegov krajnji tumač", stoji u saopštenju ustavnog suda.

"Štaviše, ustavna obaveza vlade i svih institucija Republike jeste da poštuju i ne mešaju se u nadležnost ustavnog suda", poručili su iz ove pravosudne institucije.

Izvor: Танјуг

KiMKurtiUstavni sud
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva