:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 05, 2021   10:13

0

134

Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

U manastiru Svetog Petra Cetinjskog danas je, nakon svečane arhijerejske liturgije, ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Joanikije je ustoličen povicima "Dostojan".

Patrijarh srpski Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

"To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i posle velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovde da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja", rekao je Porfirije.

On je dodao da je "mir ovde potrebniji nego išta".

"Vi ste ovde da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovde da otupljujete oštrice i spajate mostove", kazao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije citirao je Njegošev "Gorski vijenac" poručujući: "Neka se nad Crnom Gorom razveje mrak i neka zasija svetlost, radost i mir".

"Neka se mir širi koncentričnim krugovima i obasjava čitavu Crnu Goru", završio je patrijarh srpski obraćanje ustoličenom mitropolitu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je nakon što je ustoličen u Cetinjskom manastiru kazao da se na Cetinju moglo videti dosta podela koje su, kako kaže veštački izazvane.

On je rekaodanas da će nam "trebati dosta vremena da prevaziđemo ove podele".

"Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebaće nam dosta vremena" naveo je mitropolit.

"Vašim dolaskom i dieleći zabrinutost pokazali ste veliku ljubav prema celom narodu Crne Gore" naveo je Joanikije u obraćanju patrijarhu srpskom Porfiriju.

"Nisam došao da mi služe, nego da služim", rekao je Joanikije.

U govoru je pomenuo prethodne crnogorske mitropolite, sa najvećim naglaskom na višedecenijskog mitropolita Amfilohija.

Pre mitropolita Joanikija na Cetinju je ustoličeno 40 mitropolita crnogorsko-primorskih Srpske pravoslavne crkve. Za razliku od ranijih, na ustoličenju danas nije bilo narodnog zbora, ali ni političara.

Sveštenici cetinjskog manastira dočekali su mitropolita Joanikija omiljenom pesmom prethodnog mitropolita Amfilohija - "Ječam žela".

Potom se iz manastira tri puta prolomilo "Dostojan".

Izvor: Vijesti, T a n j u g

ustoličenje mitropolitaPorfirijeJoanikijeCetinjski manastirCetinje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva