:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 08, 2019   10:47

0

187

Usvojen poseban zakon za Moravski koridor

Skupština Srbija usvojila je danas Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina, poznatiji kao Moravski koridor.

Početak izgradnje Moravskog koridora se očekuje sredinom jula, a završetak za 2,5 godine.

Za njegovu realizaciju planirano je kreditno zaduženje "kod stranih investicionih korporacija i fondova" na iznos od 800 miliona evra.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je ranije potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji na izgradnji ovog koridora sa američkom kompanijom "Behtel", ali je tokom rasprave ukazala da ne postoji ugovor sa bilo kojom kompanijom, već da će Vlada Srbije formirati komisiju i tek onda utvrditi partnera.

Moravski koridor dužine oko 110 kilometara, povezao bi pola miliona stanovnika i na toj deonici posluje oko 20.000 malih i srednjih preduzeća.

Tokom izgradnje auto-puta uradiće se i regulacija reke Morave, a takođe se pravi i telekomunikacioni koridor.

Mihajlović je u raspravi rekla da je Moravski koridor jedan od važnijih auto-puteva za privredni razvoj zemlje i da će deonica Pojate-Preljina u dužini od 110 kilometara povezivati građane centralne Srbije.

Ona je rekla da je razlog za predlaganje posebnog zakona taj što Srbija "nema vremena da čeka" i gradi auto puteve duži niz godina.

Moravski koridor povezaće sva veća naseljena mesta na tom području: Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku banju, Kraljevo, Čačak.

Koridor će biti direktna veza između Koridora 10 i 11, odnosno biće bolja interna povezanost zapadnih i jugozapadnih sa južnim i jugoistočnim delovima Srbije i dalje sa Bugarskom, Grčkom i Turskom.

Dvojno finansiranje istraživača - iz budžeta i preko projekata

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o nauci i istraživanjima kojim se istraživačima omogućava „dvojno finansiranje“ - iz budžeta i preko projekata.

Istraživači više neće zavisiti od toga da li su prošli na nekom projektu ili ne, ali će morati da pokažu rezultate.

Prema rečima ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, očekuje se izrada podzakonskih akata koji će definisati šta se očekuje kao rezultat za institucionalno finansiranje.

On je u načelnoj raspravi rekao da se od naučne zajednice očekuje da da doprinos društvu.

Šarčević je kazao da Zakon o nauci i istraživanjima zajedno sa Zakonom o Fondu za nauku stvara pravni osnov za prelazak sa isključivo projektnog finansiranja na dvojno finansiranje - institucionalno i projektno.

Ministar je precizirao da je budžet za nauku od 2015. do 2019. godine povećan za 35,8 odsto i da su se izdvajanja za nauku približila jednom procentu ukupnog republičkog budžeta.

Fond za inovacionu delatnost je u poslednje dve godine podržao 141 projekat i 264 preduzeća i podeljeno je više od 320 inovacionih vaučera, što ukupno iznosi 18,6 miliona evra.

Izvor: Танјуг

Skupština SrbijeMoravski koridor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva