:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 12, 2020   12:41

0

140

Usvojen rebalans budžeta za 2020. godinu

Skupština Srbije usvojila je danas rebalans budžeta za 2020. godinu. 

Za rebalans budžeta je glasalo 207 poslanika, a protiv je bilo četiri poslanika.

Rebalansom su predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara (8, 75 odsto), kao i negativna stopa rasta od jedan odsto.

Rebalans obuhvata sve kapitalne investicije, kao i planiranu pomoć i podršku zdravstvenom sektoru, od izgradnje kovid bolnica, ulaganje u rekonstrukciju bolnica, do nabavke opreme.

Zakon će stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Sednica je počela polaganjem zakletve poslanice SPS Nine Pavićević, kojoj je mandat dodeljen umesto Novice Tončeva. Tončevu je mandat prestao zbog izbora na funkciju ministra bez portfelja.

Pre početka rasprave, poslanici su iskoristili svoje pravo i postavljali pitanja predstavnicima izvršne vlasti i državnim organima, pa je tako poslanik SNS Marko Atlagić pitao tužilaštvo šta će učiniti povodom medijskih napada na predsednika države.

Atlagić je naveo da je među neistinama koje su se mogle čuti na račun Aleksandra Vučića i ona koju je, kaže, izrekla Sanda Rašković, da je predsednik primio gamaglobulin.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević osudio je antisemitski grafit protiv epidemiologa dr Predraga Kona.

"Nezamislive su pretnje upućene nekom ko zaslužuje poštovanje i neko ko jeste heroj. Očekujemo da nadležni organi i državne institucije urade svoj deo posla", rekao je Milićević i dodao da je fašizam nedopustiv u 21.veku i da takvo ponašanje ne može da postane norma u Srbiji.

Milićević je pitao i ministra kulture i informisanja na koji način ta institucija može da zaštiti novinare da stručno i profesionalno obavljaju svoj posao, ukazujući na hajku jednog dela opozicije prema njima.

"Pomislili smo da će se prekinuti pokušaji da se uređivačka politika RTS-a koriguje motornom testerom, ali predstavnici jednog dela opozicije nastavljaju hajku deleći novinare na podobne i neporodne, na one koji znaju svoj posao i na one koji ne znaju", rekao je Milićević.

Šef poslanika SPS je naveo i da je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore onemogućilo ambasadora Srbije u toj zemlji da položi venac na spomen ploču u Budvi povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, navodeći da je to istorijski falsifikat.

Milićević je istakao da se Srbija nikada nije mešala u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, kao i da se zalaže za mir i stabilnost.

Dačić: Da više skinemo cene sa dnevnog reda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rešio je da stane na put "satanizaciji" parlamenta i neosnovanim tvrdnjama da poslanici ništa ne rade osim što piju po povlašćenim cenama.

Dačić je rekao da se takve priče pojavljuju mnogo dugo i pošto se, kaže, sukcesicno pojavljuju, zatražio je i dobio informaciju sa kojom želi da temu cena u restoranu "skine sa dnevnog reda".

Kako je objasnio, niti on kao predsednik skupštine utiče na cene u restoranu, niti poslanici, već Uprava za zajedničke poslove Vlade Srbije, koja se do sada nije oglašavala bilo kakvim saopštenjima tim povodom.

Dačić je poručio ministru finansija Siniša Malom koji je bio u parlamentu zbog rasprave o rebalansu budžeta za 2020.godinu da prenese nadležnim upravama da se pozabave tim poslom i da oni odgovaraju na pitanja o cenama u skupštinskom restoranu.

"Da tu temu skinemo sa dnevnog reda. To govorim zbog ugleda i dostojanstva skupštine", rekao je Dačić.

Ministar mladim poslanicima: Vama svaka čast!

Ministar finansija Siniša Mali poručio je poslanicima Skupštine Srbije, uoči glasanja o rebalansu budžeta za 2020. godinu, da podrškom tom predlogu glasaju za nastavak ulaganja u zdravstveni sistem i posebno zahvalio mladim poslanicima čije će sugestije, kako kaže, biti uzete u obzir.

"Glasate za završetak izgradnje obe kovid bolnice, ulaganje u nabavku lekova i kompletan zdravstveni sistem. Milsim da smo u ovoj godini koja je bila najteža na pravi način pokazali koliko smo jedinstveni i solidarni", rekao je Mali.

Ministar je posebno zahvalio mladim poslanicima koji su se prvi put obratili u Skupštini Srbije.

"Mladi, vama svaka čast. Bilo je veoma argumentovano i koncizno. Vaše sugestije će biti uzete u obzir", poručio im je ministar.

Mali im je čestitao na hrabrosti i znanju i poželeo im je puno uspeha u daljoj karijeri.

Mali: Nema govora o nekakvoj diskriminaciji

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da od saveta nacionalnih manjina očekuje informaciju koliko im je sredstava neophodno do kraja godine i poručio da nema govora o nekakvoj diskriminaciji prema bilo kom građaninu Srbije.

Poslanička grupa Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka podnela je amandman na rebalans budžeta za 2020.godinu, a poslanik Enis Imamović je objasnio da je nacionalnim većima stigao dopis od Kancelarije za ljudska i manjinska prava da im se za redovne aktivnosti smanjuju sredstva u iznosu od 20 odsto.

Mali je podsetio da se u martu pojavio korona virus i da se cela država tada odgovorno ponašala, tražeći od svih da smanje nepotrebne troškove i nepotrebna ulaganja kako bi moglo da se pomogne privredi i građanima.

"To smo očekivali od svih, pa i od nacionalnih saveta, jer svi delimo istu sudbinu", rekao je Mali u Skupštini Srbije.

On je istakao da je u kontaktu sa ministarkom za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog Gordanom Čomić i da očekuju od saveta nacionalnih manjina da kažu kolikim je sredstava potrebno.

"Taj papir nije stigao to trenutka kada se radio rebalans, a nije stigao ni do danas. Još nisam dobio odgovor, a vi slobodno utičite da on stigne. Niko nije ostao uskraćen za svoja prava i pored velikih problema. Srbija svoje obaveze ispunjava u dan prema svima", poručio je ministar.

Kaže da ne može da prihvati da neko situaciju prebacuje na teren diskriminacije, jer država rekonstruiše bolnice, gradi puteve i ulaže u sve delove zemlje i kada je krenula kriza sa korona virusom država brine o svim građanima jednako.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbijerebalans budžeta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva