:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2019   17:19

0

144

Usvojen zakon o putnim ispravama, zahtev za novi pasoš šest meseci pre isteka

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o putnim ispravama, za koje su glasala 132 poslanika, dok je jedan bio uzdržan.

Prema izmenama zakona, pasoš se može izdati i u kraćem roku važenja od deset godina za punoletna lica, a ako nekome iz objektivnih razloga privremeno ne mogu biti uzeti otisci prstiju, pasoš će biti izdat na godinu dana, dok se onima kojima se otisci prstiju trajno ne mogu uzeti iz objektivnih razloga, pasoš se izdaje na deset godina.

Takođe, osobi koja za pet godina izgubi ili ošteti dva ili više pasoša novi se izdaje sa rokom važenja od godinu dana, osim kada osoba ima regulisan boravak u inostranstvu na period duži od 12 meseci.

Zahtev za zamenu pasoša izdatog na godinu dana osoba može podneti najranije 30 dana pre isteka roka važenja, a novi pasoš će se izdati na deset godina ako su ispunjeni zakonski uslovi za to.

U skladu sa izmenama zakona, zahtev za izdavanje novog pasoša u regularnoj proceduri može se podneti najranije šest meseci pre isteka roka važećeg pasoša.

Za maloletnike će jedan roditelj moći da podnosi zahtev za izdavanje pasoša bez saglasnosti drugog roditelja, ako priloži potvrdu nadležnog organa da je izdavanje pasoša u interesu deteta i ako je staratelj detetu.

Skupština je izglasala Nebojšu Perića za predsednika Komisije za zaštitu konkurencije, a Danijelu Bokan, Miroslavu Đošić i Sinišu Miloševića za članove Saveta te Komisije.

Pored toga, za člana Komisije za hartije od vrednosti izabrana je Marija Đorđević, dok je na mesto člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije reizaberan Nikola Martinović.

Poslanici su izglasali i sporazum o izmeni sporazuma između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija.

Izglasan je i sporazum Srbije i Agencije Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona o upućivanju oficira za vezu, sporazum između Srbije i Tunisa o zameni i korišćenju vozačkih dozvola i sporazum Srbije i Bugarske o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i izazvanih katastrofa.

Usvojen je i sporazum vlada država učesnica Crnomorske ekonomske saradnje o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirode i izazvane katastrofe.

Poslanici stranaka i pokreta koji čine Savez za Srbiju i dalje ne prisustvuju sednicama Skupštine Srbije.

Poslanici o Rami, Bastaću, finansiranju NVO...

Na početku današnje sednice narodni poslanici postavljali su pitanja, a teme koje su ih interesovale ticale su se finansiranja televizije N1, nevladinih organizacija, "malverzacija" Marka Bastaća, reagovanja najvišeg državnog vrha na izjave albanskog premijera Edija Rame...

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, navodeći da je u Srbiji od 2000. godine primetno delovanje nevladinih organizacija koje, kako kaže, otvoreno rade protiv naše zemlje, rekao je da postoje podaci i odakle se finansiraju, odnosno iz inostranstva, ali i iz budžeta Srbije.

Istakao je da se za njih iz budžeta Srbije izdvaja 10 milijardi dinara iako, kako kaže, otvoreno rade protiv našeg naroda.

Pitao je šta će da uradi Vlada povodom tog pitanja i dodao da je primetno da su oni "jedni od naših najvećih neprijatelja".

"Vlada bi trebalo da napravi regulativu po tom pitanju. Poznato je da u SAD i Rusiji sve organizacije koje se finansiraju iz inostranstva se označavaju kao agenti stranih interesa", kazao je Šešelj i dodao da je potrebno da se konačno kaže šta je strana agentura, kao i šta su njihovi zadaci.

Poslanik Đorđe Vukadinović ponovio je pitanje koje se tiče reakcija najvišeg političkog vrha Srbije, odnosno predsednika Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, na izjave albanskog premijera Edija Rame, koji je i na susretu Srbije, Severne Makedonije i Albanije, na zajedničkoj konferenciji za štampu kazao da smatra da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i govorio o brisanju granica između Albanije i Kosova.

"Rami to nije prvi put, on to radi neprestano, a posebno voli da tako nešto kaže kada su prisutni srpski zvaničnici. Znam da se nekada nešto mora progutati, ali Rama nije predstavnik neke od velikih sila", kazao je Vukadinović i preporučio srpskim zvaničnicima da pošalju poruku Rami da se ne slažu sa tim što govori ili da ubuduće u tim momentima napuste konferenciju.

Upitao je najviši državni vrh Srbije da li će nešto preduzeti, bez obzira na razliku u stavovima, na takve nediplomatske poteze. Vukadinović je upitao i Ministarstvo saobraćaja da li zaista izduvni gasovi iz automobila sa evro 3 motorima predstavljaju problem za životnu sredinu ili je nešto drugo po sredi kada je u pitanju zabrana uvoza takvih automobila i onih koji imaju niže standarde.

Smatra da se krenulo od pogrešnog kraja, odnosno da se udara na standard građana, a minimalno se rešavaju problemi zagađenja.

Poslanik Srpske napredne stranke Srbislav Filipović postavio je pitanje MUP-u i Tužilaštvu šta će uraditi sa Markom Bastaćem čovekom, za kojeg kaže da postoje opravdane sumnje na osnovu mnogih svedoka, da je učestvovao u više malverzacija.

"Ljudi koji su učestvovali u njegovim aferama govore da je uvećavao bogatstvo iz godine u godinu, a kao način navode da je to činio tako što je pljačkao investitore na Starom gradu, sve one koji zapošljavaju", kazao je Filipović.

Dodao je da je Bastać pljačkao investitore i tako što je za nelegalnu gradnju uzimao desetine hiljada evra mita.

Takođe, upitao je i šta je sa novcem koji je "ispumpavan iz sportskog centra Milan Gale Muškatirović u toku 2018. godine".

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić pitao je kada će da bude raspisan novi konkurs za javne beležnike, za koje navodi da ih nema dovoljno u Srbiji.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski postavio je pitanja za MUP i BIA da li postoji veza između 1.400.000 evra koje su uplaćene firmi Ki konekšn, čiji je jedan od osnivača Jugoslav Ćosić.

Interesovalo ga je i da mu odgovore da li ima veze između toga i načina na koji funkcioniše televizija N1 u Srbiji, sa njenim programom i uredničkim stilom.

Komlenski je naveo i da se ta televizija finansira sredstvima iz Albanije, preko Kosova i Metohije i iz američke ambasade i pozvao BIA-u da, u interesu Srbije, proveri te podatke.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbijepasoši
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva