:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2015   12:05

0

130

Usvojen akcioni plan za još bolji rang Srbije

“Premijer Aleksandar Vučić je rekao da mu je cilj da Srbija sledeće godine bude među prvih 30 zemalja na toj listi, a mi želimo da uđemo u prvih 15. Primenom zakona koje smo usvojili, sigurni smo da to možemo”, rekla je Mihajlović na konferenciji u Vladi Srbije.

Prema njenim rečima, do skoka Srbije sa prošlogodišnjeg 91. na trenutno 59. mesto na ovoj listi koja rangira 189 zemalja sveta, doprinelo je najpre usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji, uvođenje elektronskog plaćanja poreza i doprinosa...

“Kad pogledate izveštaj, videćete da deo reformi nije prihvaćen ni prepoznat, jer Svetska banka prati promene od juna do juna. Bio je kratak period da se već u ovom izveštaju vidi sve što smo uradili, i zato smo sigurni da će Srbija na sledećoj Duing biznis listi biti još bolje rangirana”; rekla je Mihajlović koja je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je podsetila da će od 1. januara 2016. biti uvedena i elektronska građevinska dozvola što će takođe uticati na poziciju Srbije i poboljšati poslovnu klimu.

Regionalni direktor IFC-a dela Svetske banke Tomas Lubek čestitao je Vladi Srbije na važnom postignuću, i napretku na listi.

“Bile su dve oblasti koje su povukle rangiranje Srbije ove godine - to što su smanjeni troškovi izdavanja građevinskih dozvola i elektronski sistem plaćanja poreza i doprinosa”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, privatni sektor u Srbiji morao bi da bude motor razvoja, a ovaj izveštaj meri koliko je malom biznisu lako da počne i da radi u Srbiji.

Predsednik UO NALED-a Vladan Atanasijević rekao je da posebne pohvale zbog napredovanja Srbije na ovoj Duing biznis listi od 32 pozicije idu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvu finansija, jer su reforme iz njihove oblasti tome najviše doprinele.

“U narednoj godini će pozicija Srbije biti i bolje, i zbog nastavka reformi u oblasti poreza, a i izdavanje elektronskih građevinskih dozvola je u završnoj fazi”, rekao je Atanasijević.

Direktor USAID Srbije Džo Lauter rekao je da biznis oseća ove reforme i da je sada vreme da počne posao i zaposli radnike. Lauter je naveo i da je rast koji će Srbija zabeležiti u ovoj godini posledica poboljšanja poslovne klime.

Komentarišući to što je Srbija ostvarila skok za devet mesta na listi Svetske banke, ali je zbog promene metodologije, ove godine to napredak od 32 mesta, Mihajlović je rekla da od skoka na rang listi bitnije to što će investitori sada za 28 doći do građevinske dozvole umesto za 264 dana.

“Važno je i to da sada čekaju da se priključe na električnu energiju samo 30 dana, a nama je plan da bude i manje. I naravno, elektronsko plaćanje poreza. A svako od inestitora ko želi da dođe gleda tu listu i vrlo je važno kakvo je stanje u određenim oblastima počev od građevinarstva, pa na dalje”, zaključila je ona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva