:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2019   18:46

0

238

Usvojena Beogradska deklaracija na 141. zasedanju IPU

Na skupštini 141. zasedanja Interparlamentarne unije usvojena je Beogradska deklaracija, koju je predstavio član delegacije Narodne skupštine u IPU i član Izvršnog odbora u IPU Mladen Grujić.

Grujić je istakao da su parlamentarci proteklih dana imali veoma bogatu i produktivnu debatu na temu jačanja međunarodnog prava, uloge i mehanizama parlamenata, kao i na temu doprinosa regionalne saradnje. On je izneo očekivanje da će Beogradska deklaracija, kao proizvod njihovog rada, biti uputstvo za jačanje internacionalnog prava. 

"Podržavamo jake multilateralne institucije, na čelu sa Ujedinjenim nacijama, koje imaju za cilj da pronađu rešenje za zajedničke izazove, kao što su sporovi između država i odgovornost za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zalažemo se i za jačanje regionalne saradnje", naveo je Grujić u svom izlaganju, saopštilo je Odeljenje za odnose s javnošću skupštine Srbije 

Prema njegovim rečima, samo poštujući međunarodno pravo, izbegavajući sukobe i gradeći mostove možemo da učinimo svet boljim.

Grujić je podvukao da internacionalno pravo treba da bude implementirano u nacionalna zakonodavstva. 

Prethodno, na sednici Glavnog saveta, članica delegacije Narodne skupštine u IPU Gordana Čomić predstavila je izveštaj sa 30. sednice Foruma parlamentarki IPU, a članica delegacije dr Aleksandra Jerkov predstavila je izveštaj Stalnog odbora za ljudska prava parlamenataraca IPU. Na Glavnom savetu usvojeni su i izveštaji ostalih stalnih odbora IPU.

Srbija je pokazala da je otvorena zemlja za sve, rekla je na konferenciji povodom završetka 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. 

Izvor: Saopštenje

Beogradska deklaracijaInterparlamentarna unija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva