:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2019   20:04

0

204

Usvojena rezolucija o povratku Rusije u PS Saveta Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) odobrila je danas rezoluciju kojom se potvrđuju puna ovlašćenja delegaciji Rusije u toj organizaciji.

Za rezoluciju je glasalo 116 delegata, 62 su bila protiv, a 15 se uzdržalo od glasanja.

TASS prenosi da je ukrajinska delegacija nakon objavljivanja rezultata glasanja napustila zasedanje PS SE.

Povratak Rusa jača poziciju Srbije

Delegacija Ruske Federacije vratila se danas u Parlamentarnu Skupštinu Saveta Evrope (PS SE), da bez ikakvih ograničenja učestvuje u radu ove institucije posle četiri godine pauze.

Izuzetno burna rasprava, sa oštro sukobljenim stavovima Velike Britanije, Ukrajine i baltičkih zemalja sa jedne strane i na drugoj strani - velike većine zemalja, koje su želele povratak Rusa, polarizovala je PS SE.

Delegacija Srbije snažno je podržala ruske kolege, a doprinos debati dali su šefica delegacije Aleksandra Tomić, narodna poslanica Biljana Pantić Pilja i narodni poslanik Aleksandar Šešelj, braneći pravo ruskih građana da imaju svoje predstavnike u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Povratkom ruske delegacije, ojačala je snažno podrška i pozicija Srbije u ovoj instituciji.

Juče je usvojen i izveštaj "Ka ambicioznoj agendi:o rodnoj ravnopravnosti" i izveštaj o sprovođenju Istanbulske konvencije, a izvestilac je bila narodna poslanica Elvira Kovač. Ona je istakla pozitivan primer Srbije u borbi protiv nasilja u porodici i vidljiv napredak u oblasti rodne ravnopravnosti. U raspravi za ovaj izveštaj učestvovali su i narodne poslanice Stefana Miladinović i Biljana Pantić Pilja.

Izvor: Танјуг

Savet EvropeRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva