:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2020   11:46

0

108

Usvojena strategija za prevenciju i zaštitu dece

Vlada Srbije usvojila je Strategiju za prevenciju nasilja nad decom. Strategija se odnosi na period od 2020. do 2023. godine, a Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila i Akcioni plan za 2020. i 2021. godinu za primenu stragegije.

"Posebna zahvalnost Unicefu Srbije na podršci u izradi ovog važnog dokumenta", napisala je juče premijer Srbije Ana Brnabić na svom Tviter profilu.

Brnabić je dodala i da se Srbija raduje nastavku saradnje na impelmentaciji strategije i istakla da je to važan dokument za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama.

Strategija je usvojena na predlog Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je, na inicijativu Saveta za prava deteta, a uz podršku UNICEF, izradilo Nacrt te strategije.

Usvajanjem tog planskog akta, kako ističu, Vlada Srbije je još jednom potvrdila svoju posvećenost unapređenju položaja dece, poštovanju prava deteta kao osnovi za stvaranje boljeg, pravednijeg i prosperitetnog društva.

U saopštenju Ministarstvo podsećaju da prema rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine u Srbiji živi 1.263.128 dece, te deca čine oko 21 odsto stanovništva.

Kako se ističe, sprečavanje i suzbijanje nasilja nad decom i zaštita dece od nasilja predstavljaju jedan od prioriteta nacionalne politike Vlade Srbije.

Nasilje nad decom je fenomen koji je prisutan u svim društvima, kulturama i delovima sveta, veliki broj dece svakodnevno trpi nasilje, što predstavlja grubo kršenje njihovih prava.

"Nasilje izaziva patnju deteta, ozbiljno ugrožava razvoj, dobrobit, pa i sam život deteta, a posledice su često teške i dugotrajne, mogu se protezati i u odraslo doba, pa i u sledeće generacije putem mehanizma tzv. međugeneracijskog prenošenja nasilja", navodi se u saopštenju.

Pravo na zaštitu od svih oblika nasilja predstavlja osnovno pravo svakog deteta, a utvrđeno je Konvencijom UN o pravima deteta i nizom međunarodnih i regionalnih ugovora u oblasti zaštite ljudskih prava koje je Srbija potvrdila.

Sistem zaštite dece od nasilja, dodaju iz Ministarstva, može biti uspešno unapređen kroz partnerstva organa državne uprave, teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javnog sektora (sistema obrazovanja i vaspitanja, sistema zdravstvene zaštite, sistema socijalne zaštite, unutrašnih poslova i dr), pravosuđa, civilnog društva, porodice i pojedinaca.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva