:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 22, 2023   16:51

0

70

Usvojene kvote za buduće brucoše, pojedini fakulteti povećali cenu školarine

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je  predložene kvote, po kojima će se raspisati konkurs za ukupno 28.397 studenata na svim nivoima studija, za akademsku 2023/24. godinu, izjavio je prorektor za nastavu Univerziteta Dejan Filipović.

,,Za osnovne studije biće raspisan konkurs za 15.193 mesta, a od toga je planirano da se iz budžeta finasira 9.743 studenta. Broj raspisanih mesta mesta na master studijama je 9.548, a na doktorskim 1.743 mesta. Ovo je podatak koji je danas usvojen i on se može promeniti ukoliko se bude akreditovao još neki studijski program dok ne bude raspisan konkurs", rekao je Filipović.

On je dodao da, što se školarina tiče, postoje informacije da je jedan deo fakulteta povećao njihov iznos. 

,,Nemamo podatke sa svih fakulteta, čekamo još dva, tri fakulteta da nam dostave odluke svojih saveta. Kada budemo kompletirali sve fakultete, ukupno 31,  dostavićemo iznose školarina. Školarine pri Univerzitetu su ostale iste kao i prošle godine, nisu menjane poslednjih nekoliko godina ni za master ni za doktorske studije", naglasio je Filipović. 

Neki fakulteti UB doneli odluke o povećanju cena školarina

Jedan broj fakulteta Univerziteta u Beogradu doneo je odluke o povećanju školarina, koje su po poznatim podacima za sada, povećane od devet pa sve do 46,8 odsto, koliko je školarinu za studente osnovnih studija povećao Mašinski fakultet. 

Dekani pojednih fakulteta i predstavnici studenata u izjavama medijima posle sednice Senata Univerziteta u Beogradu objasnili su šta su razlozi povećanja cena školarina. 

Dekan Biološkog fakulteta prof. dr Ljubiša Stanisavljević kazao je da su upisne kvote na tom fakultetu za buduće brucoše iste kao i prošle godine. 

,,Što se tiče školarina, povećane su za 10 odsto. Moram da napomenem da je to povećanje bilo minimalno, imajući u vidu da Biološki fakultet u poslednjih 14 godina nije povećavao školarine", rekao je je Stanisavljević. 

Dekan Fakulteta organizacionih nauka prof. dr  Milan Martić kazao je da je taj fakultet predložio korekciju cena za 9,2 odsto na FON-u za osnovne studije, na specijalističkim akademskim studijama nema promene, a na master, zavisno od programa, od šest do osam odsto je predlog za povećanje školarine, Na doktorskim studijama planirano je povećanje takođe od šest odsto", kazao je Martić. 

Ana Ćurić ispred Studenstkog parlamenta je kazala da je parlament doneo odluku da sprovede anketu o upisnim kvotama i o školarini. 

,,Fokus je bio na školarinama i za sada su to uglavnom povećanja od 10 do 15 odsto za fakultete za koje imamo prikupljene podatke. Za sada školarina je najviše podnuta na Mašinskom fakultetu za 46,8 odsto, ali i sa tim povećanjem imaju cenu školarine koja nije najviša na Univerzitetu", rekla je Ćurić.  

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva