:

:

TV Most

Foto: Radio Gračanica

clock

Mart 12, 2015   12:05

0

218

Usvojene preporuke za bolju javnu bezbednost

Preporuku su danas jednoglasno usvojili članovi OOBZ na predlog predsedavajućeg predsednika opštine Gračanica Vladete Kostića. Preporuka konkretno podrazumeva pooštrenu kontrolu sprovođenja odredbi Pravilnika o radu sa alkoholnim pićima i opštinakog Pravilnika o određivanju radnog vremena ekonomskih subjekata koji obavljaju poslovne delatnosti u opštini Gračanica.

Preporuka podrazumeva da opštinska inspekcija uz asistenciju policije obavalja kontrolu zabrane prodaje i služenja alkoholnih pića maloletnim licima i zabranu ulaska u diskoteke licima ispod 16 godina, bez pratnje roditelja. Osim za dve pomenute diskoteke, preporuka o preuzimanju mera radi poboljšanja javne bezbednosti u opštini Gračanica odnosi se i na klubove, kafiće, restorane, prodavnice, kioske za pripremu brze hrane i druge ekonomske subjekte.

Preporuka takođe podrazumeva pooštrenu kontrolu odredbi Zakona o javnom redu i miru, i u tom smislu će se ispred mesta u kojima se omladina okuplja vikendom, pre svega ispred dve diskoteke u Gračanici, „Insomnija“ i „Kambodža“, uvesti stalni policijski nadzor, u periodu od 00 do 04 časova. Na sastanku OOBZ usvojeni su predlozi da se u cilju sprečavanja eventualnih incidenata na lokacijama gde se nalaze pomenute diskoteke poboljša rasveta i uvede video nadzor.

Objekti koji koriste usluge sertifikovanog obezbeđenja, prema preporuci, trebalo bi da imaju tesnu saradnju sa policijom i sprovode sve mere, uključujući fizičku zaštitu od napada, međusobnih tuča, pretres posetilaca na ulazu u navedene objekte, pratnju i identifikovanje lica koji su česti vinovnici tuča i drugih nedoličnih ponašanja, kao i prijavljivanje istih organima javnog reda i mira.

Preporuku o preduzimanju mera radi poboljšanja javne bezbednosti u opštini Gračanica predsednik Vladeta Kostić OOBZ-u uputio je nakon prošlonedeljnih incidenata, aktiviranja eksplozivne naprave i lažne dojave o podmetnutoj ekspolozivnoj napravi, u diskoteci koja je okupljalište omladinaca, ali i maloletnih lica.

Predloženim merama opština pokušava da spreči maloletna lica da dođu do alkohola i njegovog konzumiranja, koji je glavni razlog problematičnog ponašanja i narušavanja javnog reda i mira (uglavnom izazivanja tuča i saobraćajnih prekršaja).

Potpisnici preporuke složili su se će poštovati propisane mere za poboljšanje javne bezbednosti, kao i da će u slučaju nepoštovanja OOBZ na sledećem sastanku doneti odredbu koja će podrazumevati najstrožije kažnjavanje.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva