:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2021   17:59

0

20

Usvojeni amandmani, Odbor EP glasa o izveštaju o Srbiji

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta glasali su danas o amandmanima koje su podneli na nacrt izveštaja Vladimira Bilčika o Srbiji.

Od ukupno podnetih 385 amandmana, usvojeno je svih 38 kompromisnih amandmana koje su dogovorile poslaničke grupe, kao i 49 pojedinačnih, pa je poslanicima sada otvoreno glasanje za sveobuhvatni tekst izveštaja o Srbiji, čiji rezultati će biti poznati sutra pre podne.

Usvojenim amandmanima naglašeni su dobri ekonomski pokazatelji Srbije, pohvaljen je angažaman Beograda na regionalnoj saradnji i konstruktivno učešće u dijalogu sa Prištinom.

Pozitivno su naglašene i strategija Srbije prema romskoj zajednici i podržavanje Parade ponosa.

Istovremeno, usvojenom amandmanima u značajnoj meri ”pojačan je rečnik” kojim se od Srbije traže rezulatati u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, sa fokusom na pravosuđe, borbu protiv korupcije i slobodu medija.

Od vlastli u Srbiji se traži da ”rečima i delima” rade na ispunjavanju obaveza na putu pristupnja EU.

Usvojen je i kompromisni amandman 13 kojim poslanici Klemen Grošelj i Tonino Picula traže efikasne istrage slučajeva kao što su Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija.

Poslanici su u usvojenim amandmanima naglasili i zabrinutost zbog ”sve većeg uticaja Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana” i ponovili zabrinutost zbog ”najslabijeg” skora Srbije u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Jedinim od usvojenih amandmana Skupština Srbije se poziva na poboljšanje zakonodavnih procesa, osiguranje međunapartijskog dijaloga, jačanje uloge civlnog društva, a poslanici se pozivaju na uzdržavanje od rečnika i kampanja usmerenih protiv političkih suparnika i predstavnika medija.

Prvobitna konstatcija o ”nedostatku napretka ” u oblasti slobode medija u Srbiji, usvojenim amandmanom zamenjena je konstatacijom da je došlo do ”pogoršanja”.

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora su zatražili od EU da unese ”više dinamike” u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo sprovede primenu nove metodologije na već postojeće pregovore sa Beogradom i jasno predstavi ”opipljive podsticaje od direktnog interesa” građanima Srbije.

U nacrtu usaglašenih amandmana ponavlja se poziv za dalje za otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, uz uslov ”obavezivanja i sprvođenja” reformi u zemlji.

Na osnovu usvojenih amandmana, poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP otvoreno je i glasanje za sveobuhvatni tekst izveštaja o Srbiji.

Zbog komplikovanih procedura ”glasanja na daljinu” konačni rezultati glasanja Odbora biće objavljeni sutra ujutru i to pisanom procedurom bez dalje debate.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, godišnji izveštaj o Srbiji biće ponovno stavljen na glasanje, ovoga puta na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, koje će biti održano 24 i 25. marta u Briselu.

Izveštaji Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujući i predstavljaju redovne godišnje smernice i političke preporuke EP za dalji napredak zemlje na putu evrointegracija.

Izvor: T a n j u g

Evropski parlamentSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?