:

:

TV Most

clock

Decembar 06, 2019   8:55

0

37

Utvrđen predlog zakona-vlada Crne Gore "ne namerava" da ulazi u hramove

Crnogorska Vlada je utvrdila Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica kojim se, kako navode u vladi, garantuje pravna sigurnost svakoj verskoj zajednici.

Ministar pravde Zoran Pažin je nakon sednice vlade istakao da su predlogom zakona u potpunosti prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije.

"Dobili smo je jedan moderan i u odnosu na okruženje veoma liberalan tekst zakona, koji mogućava da svaki građanin postupajući po sopstvenoj savjesti bude ili ne bude vjernik ", naveo je Pažin.

Dodao je da je namera vlade bila da se dijalogom dođe do rešenja koje će podržati ono što su međunarodni standardi u toj oblasti.

Tvrdi da predstavnici Srpske pravoslavne crkve nisu prihvatili dijalog o preporukama.

Pažin je rekao da je konstatovano da se garantuju sva pravila dokazivanja i dokazni standardi koji su propisani Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o parničnom postupku.

Istakao je da se zakonom garantuje pravna sigurnost svakoj verskoj zajednici.

"MCP (Mitropolija crnogorsko-primorska) nema od koga da brani hramove, jer Vlada ne namjerava da ulazi u te hramove niti ima namjeru da onemogućava bilo koga da uživa vjerska prava upravo u tim hramovima" , zaključio je Pažin i dodao da je sa Mitropolijom imao korektan i profesionalan dijalog.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva