:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 23, 2015   12:05

0

129

Utvrditi krivicu zbog smrti petoro štićenika doma

"Treba sačekati rezultate istrage kada sve nadležne inspekcije obave svoj deo posla, i na osnovu toga će moje ministarstvo, koje je zaduženo za brigu o svim domovima za stare, moći da donese konačnu odluku", rekao je Vulin Tanjugu.

On smatra da zakonska rešenja koja regulišu rad inspekcija nisu dobra, jer ove službe treba da sarađuju mnogo bolje nego što je to trenutno slučaj, jer, kako je objasnio, inspekcije sada nisu dužne da jedna drugoj prijavljuju eventualne propuste.

“Ministarstvo je donelo pravilnik koji se odnosio na državne domove za stare, po kojem su oni u obavezi da nas obaveste o svakoj incidentnoj situaciji, a sada smo važenje proširili i na privatne”, naveo je ministar.

Na pitanje kako je moguće da resorno ministarstvo nije bilo obavešteno o rešenju o zabrani rada ustanove "Dvoje" koju je izdao protivpožarni inspektor, Vulin je odgovorio da inspektor nema zakonsku obavezu da o tome obavesti bilo koga i da se radi o očiglednom propustu u zakonu.

Upitan da li će biti promenjen Zakon o bezbednosti hrane iz 2009. godine, po kojem to vrši veterinarska inspekcija, ministar je kazao da to treba razmotriti.

“Neko će morati da ima zakonsko pravo nadzora i nad privatnim domovima za stare, a trenutno nije tako. Sada smo obavezni da utvrdimo da li su ispunjeni odgovarajući uslovi za smeštaj, poput odnosa kreveta i površine, ali nemamo ingerencije nad ishranom”, istakao je Vulin i dodao da trenutno, nakon izdavanja licence za rad ovakvih ustanova, niko nije dužan da sprovodi kontrolu.

Vulin je danas prisustvovao svečanosti obeležavanja dva veka od podizanja Drugog srpskog ustanka u Takovu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva