:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 15, 2020   20:20

0

264

Uvedeno vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je zbog koronavirusa uvedeno vanredno stanje. Ova odluka stupa na snagu odmah.

 

"Od ovog trenutka imamo vanredno stanje", kazao je Vučić i najavio sednicu Vlade na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

Srbija je u ratu protiv nevidljivog protivnika, rekao predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti. 

Predsednik je zamolio lica starija od 65 godina da ne izlaze iz kuće. Rekao je da će se kontrolisati koliko se poštuje ostanak u kućama i da će, ako kršenje bude veće od 0,1 i 0,2 odsto biti doneta i obavezujuća odluka o ostanku u kućama i dvorištima. 

"Ovo će za nas biti najteža bitka za naš narod bitka za naše stare i bolesne, oni su oni su meta ovog žestoko napada. Moramo da čuvamo sve ali su oni pre svega meta ovog žestoko napada", dodao je Vučić.

"Molim ih kao Boga, ovo radimo zbog njih. Neće stradati naša deca, stradaće naši roditelji. Zato ih molim da ne izlaze iz kuće. Moilim vas, dragi penzioneri, kao Boga, sve ovo što radimo samo zbog vas, samo ostanite u sovjim kućama, ne idite nigde. organizovaćemo pomoć za donošenje onima koji su sami", poručio je predsednik.

Predsednik je rekao da od sutra nema škole, vrtića i fakulteta,  treninga, sporta, teretana.Dezinfikovaće se svi prostori. Školski program emitovaće se preko televizijskih kanala – RTS3 i RTS Planeta.

"Nećemo verovatno otvarati škole do kraja godine i tu je gospodin Kon bio u pravu", rekao je i zamolio da decu niko ne vodi kod svojih roditelja.

"Zatvara se život da bismo sačuvali život, naše roditelje, naše stare", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić dodaje da je danas i najgori dan za Evropu, verovatno od Drugog svetskog rata i da je u Italiji umrlo 368 ljudi, u Španiji gotovo 200, a u drugim zemljama se dramatično povećava broj umrlih.

"Ali nema nikakve sumnje da ćemo se,u danima koji dolaze, sa tim suočiti", rekao je Vučić dodajući da se nada da rast takvih slučajeva neće biti kao u evropskim zemljama zbog čega će biti preduzete najteže mere.

Predsednik je pozvao građane da ne stvaraju zalihe osnovnih životnih namirnica, jer za to nema nikakve potrebe, pošto imamo dovoljno i brašna, ulja, šećera, pirinča i drugih namirnica.

Rekao je da je danas uputio pismo predsedniku Kine, koga je nazvao bratom i prijateljom ove zemlje, "garantujući mu čelično prijateljstvo". Naveo je da je tražio "sve od Kine". "Tražili smo čak i lekare", istakao je.

"Kupili smo pet miliona maski od Kine da bismo mogli da premostimo deset dana, koje će stići za neki dan, poslaćemo avion", kaže predsednik i dodaje da je u toku postupak nabavke novih respiratora.

Od sutra bolnice u kojima se leče obleli od koronavirusa čuvaće Vojska. Policija će sprovoditi nadzor nad onima koji su pod izolacijom.  

Onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji dobiće tri godine zatvora odmah, rekao je, govoreći da je tako po zakonu, koji nije nov.

Srpski državljani koji dolaze iz stranih zemalja moraće da budu 14 dana u izolaciji, a oni koji dolaze iz žarišta koronavirusa 28 dana. Svako narušavanje pravila značiće tri godine zatvora.

"Da sačuvamo Srbiju, da se disciplinom borimo za našu budućnsot", naglasio je Vučić.

Dodao je i da sada nećemo da pokazujemo evropsku, već srpsku solidarnost, odnosno da će Srbija pomoći Republici Srpskoj.

"Naravno da ćemo jedan deo tereta u izvozu robe, a kada dođe do teških slučajeva, morati i mi da preduzmemo. Moraćemo i respiratore da sačuvamo za ljude iz RS", rekao je Vučić.

On je dodao da to za nas nije laka stvar, ali da ne smemo prema svom narodu da se ponašamo onako kako se drugi prema nama ponašaju.

"Predaja nije opcija, predaja nikada nije bila opcija, i neće biti opcija za Srbiju. Borićemo se i pobedićemo", zaključio je predsednik Srbije.

Izvor: TV Most

Srbijakoronavirusvanredno stanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva