:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 06, 2019   12:09

0

222

Uvode se avio linije od javnog ineresa, prve u Nišu

Vlada Srbije je donela uredbu kojom je omogućila da pojedine avio linije budu proglašene za linije od javnog interesa i uvela mogućnost kompenzacije avioprevoznicima na tim rutama.

Linije u javnom interesu, na osnovu uredbe donete 31. januara, mogu biti proglašene ako se odnose na rutu ka aerodromu koji opslužuje jedan ili više regiona u razvoju u Srbiji, kao i na rutama sa saobraćajem do 100.000 putnika godišnje ka bilo kom aerodromu.

Da bi bio proglašen javni interes za avioliniju, uslov je da prevoz drugim vidom saobraćaja ne zadovoljava potrebe regiona, da ne postoji komercijalni interes za obavljanje redovnog avio-prevoza, kao i da je linija značajna za privredni i društveni razvoj Srbije.

Uredba Vlade Srbije ostavlja mogućnost da se uspostavi avio linija od javnog interesa i na osnovu bilateralnih i multilateralnih sporazuma.

Za svaku avioliniju od javnog interesa prethodno se definišu obim saobraćaja, frekvencija letova, cene i uslovi prevoza i karakteristike aviona.

Pogodnosti za avioprevoz na liniji u javnom interesu mogu obuhvatiti i kompenzaciju prevoziocu, propisuje uredba, ali ona ne sme da premaši iznos za pokriće neto troškova, odgovarajući prihod i razumnu dobit. Pomoćnik ministra za vazdušni saobraća Zoran Ilić je prilikom prošlonedeljne posete Nišu, a nekoliko dana pre donošenja uredbe, najavio da će prve avio linije od javnog značaja biti sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki".

Ilić je tada najavio i raspisivanje javnog konkursa za prevoznike na takvim linijama.

Izvor: Танјуг

Vlada Srbijeavio linije od javnog interesaekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva