:

:

TV Most

clock

Jul 09, 2020   8:23

0

540

Uvođenje restriktivnih mera na severu Kosova

Vlada Kosova odlučila je da odobri zahtev Kriznog štaba opština sa severa Kosova za uvođenje restriktivnih mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Dan nakon što su opštinski Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova saopštili da su odlučili da ograniče kretanje građana od 21 čas uveče do 5 sati ujutru, odluku je potvrdila i Vlada Kosova, piše Koha.

U saopštenju, Vlada Kosova je navela da je na 11. elektronskoj sednici odobrila zahtev Ministarstva zdravlja od 8. jula da ograniči kretanje građanima u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

“Ove mere ne važe u slučaju hitne zdravstvene potrebe, u slučaju potrebe za brigom o bolesnima, za osobe sa posebnim potrebama, u slučajevima kada bolesni ili osobe sa posebnim potrebama nemaju priliku da se brinu o sebi, u slučaju nasilja uporodici, smrtnog slučaja člana porodice, izvođenja kućnog ljubimca ne dalje od 500 metara od kuće i slično”, navodi se u saopštenju.

Odluka koju je usvojila kosovska vlada važi 14 dana, a iz kosovske vlade kažu da su doneli ovu odluku na osnovu analize epidemiološke situacije od strane stručnjaka na tom polju, jer je povećan broj građana koji su pozitivno testirani na kovid-19.

Pored ove mere, Krizni štab opština sa severa Kosova je saopštio u utorak da su se odlučili za uvođenje mere karantina.

Vlada Kosova je pre nekoliko dana preduzela restriktivne mere i za Prištinu, Prizren, Vučitrn i Uroševac.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva