:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Februar 15, 2020   11:11

0

159

Uvođenje vojnog roka za bivšeg komandanta BSK nemoguća misija, za bivšeg komandanta OVK neophodnost

Obavezan vojni rok koji je najavio kosovski premijer Aljbin Kurti rekavši da će zaživeti tokom njegove vladavine, dobrodošla je, ali istovremeno nepotrebna i nemoguća misija, piše Gazeta Ekspres.

Stručnjak za bezbednost i bivši komandant OVK Nuredin Ibiši, kaže da se mora primeniti obavezna vojna služba, s druge strane bivši komandant BSK Kadri Kastrati smatra da je to nepotrebno i da je nemoguća misija.

 Kastrati je za Ekonomija Onlajn rekao da ako Kosovo teži da uđe u NATO, tada obavezna služba nije hitna.

„Vojna služba za Kosovo je neophodna, ali nemoguća. Skoro ceo kosovski budžet bi bio trošen samo na oblast vojske, ne uključujući ostale oblasti, kao što su zdravstvo, obrazovanje i mnoge druge. Mislim da je to u ovom trenutku nepotrebno. Studije pokazuju da je 8.000 vojnika dovoljno za ispunjenje misija BSK", rekao je on.

Kastrati preporučuje da se umesto vojne službe uvede neobavezujući predmet na državnim i privatnim fakultetima.

 "Na primer, imamo Sjedinjene Američke Države gde mladi ljudi vikendom odlaze u kasarnu i obavljaju različite obuke, zatim se upoznaju sa oružjem, imaju dve ili tri puške i tako dalje. To bi bilo dovoljno mladim ljudima da dobiju osnovna vojna znanja kroz neobvezne predmete, da imaju predavanja na državnim i privatnim fakultetima, da imaju opšte vojno obrazovanje. To je dovoljno za početak i nije skupo “, rekao  je Kastrati.

Nuredin Ibiši razmišlja drugačije. On smatra da je vojna služba na Kosovu od vitalnog značaja. Čak, prema njegovim rečima, viđenje regionalnih i globalnih pretnji i pretnji od terorizma, ali i napetosti koje dolaze iz Rusije, tera Kosovo da gura taj proces napred.

"Mislim da to moramo vratiti u sistem čak i bez programa premijera Kurtija da se sagleda mogućnost tromesečne vojne službe, kao što su to mnoge zemlje imale, a ima i onih koje su to vratile, posebno skandinavske, baltičke i druge zemlje", rekao je Ibiši.

Vojna služba ima i finansijske implikacije, što bi, prema Ibišju, trebalo da reguliše i infrastrukturu i kadrovske aspekte.

 "Sistem vojnih trupa ima kako finansijske implikacije, tako i kadrovske, infrastrukturne, koje se u kratkom roku ne mogu završiti. Zaista treba puno vremena da se to završi. Dakle, to se ne može učiniti za nekoliko dana, ali u roku od dve ili tri godine moći ćemo da kreiramo u svim aspektima, kao što su finansijski, kadrovski i infrastrukturni “, rekao je Ibiši.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMBSKOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva